Taskuopas miehittämättömän ilmailun valvontaan - Nousiainen, Vesa-Matti (2021)
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan miehittämätöntä ilmailua ja sen valvontaa. Opinnäytetyön keskeisenä tavoitteena on saada aikaan kevyt miehittämättömän ilmailun valvonnan opas, jonka käyttö voidaan jalkauttaa osaksi poliisin operatiivista toimintaa sekä rikostorjuntaa. Miehittämätön ilmailu ja poliisin RPAS-toiminta olivat tutkijan mielenkiinnon kohteita, mutta lopullisen idean aiheelle antoi ylikomisario Sami Hätönen Poliisiammattikorkeakoululta. Opinnäytetyö on luonteeltaan toiminnallinen ja siinä hyödynnetään kirjallisuuskatsausta kehittämistyön näkökulmasta. Kehittämistyön tuloksena laaditaan taskuopas miehittämättömän ilmailun valvontaan. Oppaan tarkoitus on tukea miehittämätöntä ilmailua valvovan viranomaisen toimintaa yksinkertaisella etenevällä tarkistuslistalla. Tarkistuslistaan on tämän lisäksi laitettu valvonnan kannalta tärkeimpiä asioita. Tämä pitää sisällään miehittämättömään ilmailuun liittyvien lakisääteisten edellytyksien täyttymisen sekä niiden laiminlyönnistä täyttyvät rikokset ja niitä seuraavat rangaistukset. Opinnäytetyössä ei käsitellä laaja-alaisesti miehittämättömiä ilma-aluksia tai niiden toimintoja, sillä näistä on jo tehty lukuisia omia opinnäytteitä. Opinnäytetyössä ei myöskään käsitellä autonomisesti toimivia miehittämättömiä ilma-aluksia tai poliisin operatiivisia menetelmiä miehittämättömässä ilmailussa tai sen valvonnassa.