Majatalosta Majataloon -hiihtovaelluksen laatu - Väyrynen, Ella (2021)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia hyvin perinteikkään pohjoiskarjalaisen Majatalosta Majataloon -hiihtovaellustuotteen laatua. Opinnäytetyön toimeksiantaja on nurmeslainen matkanjärjestäjä ja matkatoimisto Äksyt Ämmät Oy. Majatalosta Majataloon -vaellukset ovat Äksyjen Ämmien oma rekisteröity tuotemerkki. Opinnäytetyö on tutkimuksellinen, ja tiedonhankintamenetelmänä käytettiin sähköistä kyselyä. Kevään 2021 hiihtovaellusten aikana ja niiden jälkeen helmi-huhtikuussa toteutettiin palautekysely, jossa vaellukselle osallistuneita matkailijoita pyydettiin vastaamaan vaelluksen eri osa-alueiden laatua mittaaviin kysymyksiin ja antamaan palautetta matkasta. Hiihtovaelluksille osallistui 155 hiihtäjää, ja palautekyselyyn saatiin yhteensä 52 vastausta. Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin luontomatkailua, matkailupalveluiden laatua ja laadun mittaamista. Teoriaosiossa käytiin läpi myös yleisimpiä matkailupalveluiden kehittämisessä käytettäviä laaduntarkkailumenetelmiä sekä laadun kehittämiseen liittyviä hyötyjä ja haasteita. Keväällä toteutetusta hiihtovaelluksen palautekyselystä saadut vastaukset osoittivat erityisesti sen, kuinka lämminhenkistä ja ystävällistä asiakaspalvelu on kaikissa majataloissa. Karjalainen kulttuuri ja vieraanvaraisuus näkyvät retkillä niin palvelussa ja puitteissa kuin ruokapöydässäkin. Kaikkien kyselyyn saatujen vastausten käsittelyn pohjalta saatiin useita hyviä ideoita ja ajatuksia hiihtovaelluksen laadun kehittämistä varten. Vastaajien antamat kehitysideat liittyivät esimerkiksi hiihtolatujen kuntoon ja latumerkintöihin sekä majatalojen turvallisuuteen. The aim of this thesis was to evaluate the quality of the traditional Majatalosta Majataloon (eng. From Guesthouse to Guesthouse) cross-country skiing tour in North Karelia. The thesis was commissioned by a tour operator and travel agency located in Nurmes, called Äksyt Ämmät Oy. Majatalosta Majataloon -tours are their registered trademark. The thesis was executed as exploratory research with electronic survey as the data acquisition method. Feedback surveys were conducted during and after cross-country skiing tours arranged in February-April 2021. In the survey, the participants of the cross-country skiing tours were asked to evaluate the quality of the different parts of the trails, and to give feedback on the tour as a whole. The total of 155 skiers participated in the cross-country skiing tours, and 52 them of responded to the survey. The theoretical part of the thesis presents existing knowledge on nature tourism, tourism services, and quality measurement as its theoretical framework. Commonly used quality observation methods in tourism services were reviewed, as well as the advantages and challenges of quality improvement. The responses received from the surveys reveal, that importantly, travelers enjoy the warm and welcoming customer service in the guesthouses they visit. The North Karelian culture and hospitality is apparent the entire time in both services and in the facilities, as well as in the dining table. Yet, reviewing the responses provided several great ideas on how to further improve the quality of cross-country skiing tours. The ideas for improvement mostly concern the condition of the cross-country ski tracks and trail markings, as well as the safety of guesthouses.