Arktisen omakotitalorakentamisen erityispiirteet: vertailukohteina Rovaniemi, Fairbanks ja Iqaluit - Hyvönen, Anna (2020)
Arktisen alueen erityispiirteet – kuten kylmyys, pitkään pysyvä lumipeite, kosteus, pimeys, pitkät etäisyydet, maan routivuus ja ikirouta – vaikuttavat asumisen ja rakentamisen tapaan arktisella alueella. Yhteiskunnan ja lainsäädännön ohella omakotitalojen asukkaat vaativat korkeaa tasoa laadun, teknisten järjestelmien ja kokonaistaloudellisten ratkaisujen, kuten energiatehokkuuden suhteen. Opinnäytetyössä tutkin omakotitalon rakentamisen erityispiirteitä, joilla vastataan arktisen alueen ja sen ilmaston aiheuttamiin haasteisiin kolmessa arktisen alueen kohteessa Rovaniemellä Suomessa, Fairbanksissa Yhdysvalloissa ja Iqaluitissa Kanadassa. Rajasin tutkimuksessa vertailtavat omakotitalorakentamisen erityispiirteet kolmeen keskeisimpään rakennusosaan: perustamistapaan, routasuojaukseen ja vaipparakanteisiin seinien ja ikkunoiden osalta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena tyyppianalyysi menetelmällä. Tutkimusaineistona käytettiin kotimaista ja ulkomaista kirjallisuutta sekä verkkolähteitä, kuten viranomaisohjeita ja -määräyksiä, artikkeleita, julkaisuja ja raportteja. Tutkimuksessa selvisi, että niin Rovaniemellä, Fairbanksissa ja Iqaluitissa arktiset olosuhteet vaikuttavat rakentamisen tapaan, vaikka kohteiden ilmastot ja siten myös rakentamisen tavat eroavatkin jonkin verran toisistaan. Tärkeimpinä erityispiirteitä ovat maaperään sopiva perustamistavan valinta, riittävä ja kohteeseen sopiva routasuojaus sekä tiivis ja energiatehokas vaipparakenne.