Tunnetanssi: Tunnekasvatusmenetelmä varhaiskasvatukseen - Aro-Panula, Susanna; Rantala, Rosa (2021)
Tunnetanssi on tanssillinen tunnekasvatusmenetelmä, jota on tarkoitus käyttää varhaiskasvatuksessa lasten tunnetaitojen opetteluun ja kehittämiseen. Tunnetanssi-menetelmän kehittämistoiminta toteutettiin yhteistyössä Vantaan kaupungin vuoropäiväkoti Sinirikon kanssa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ja kartoittaa Tunnetanssi-idean teoriapohja ja toimivuus käytännössä varhaiskasvatuksessa. Opinnäytetyön yhteydessä kehitettiin Tunnetanssi-kortit, joilla tuotiin menetelmään tunnekasvatuksen elementti. Yhteistyöpäiväkodissa pidettiin kolme Tunnetanssi-tuokiota 4–5-vuotiaille lapsille. Kukin tuokio kesti noin 30 minuuttia. Tuokioissa oli tämän opinnäytetyön tekijöiden lisäksi mukana 5–7 lasta ja yksi havainnoiva varhaiskasvatuksen opettaja tai lastenhoitaja. Opinnäytetyön tavoitteena oli arvioida, tuottaa ja kehittää tanssillinen tunnekasvatus menetelmä ‘Tunnetanssi’ käytettäväksi varhaiskasvatuksen työkentällä. Menetelmän kehittämisessä otettiin huomioon Tunnetanssi-tuokioita tarkkailevan havainnoijan havainnot ja palautteet toteutetusta menetelmästä. Jokaisen tuokion jälkeen käytiin läpi havaintoja, pohdintoja ja kehitysideoita jatkoa varten. Tutkimuksen aineisto kerättiin havainnointilomakkeella, jossa oli seitsemän avointa kysymystä. Havainnoinnit kohdistettiin ainoastaan Tunnetanssi-tuokioihin, jonka avulla keskityttiin havainnoimaan tiettyjä asioita, ei kaikkea ryhmässä tai lasten toiminnassa tapahtuvaa. Havainnoinnin aihealueet rajattiin niin, että vastauksia saatiin kysymyksiin lasten osallisuudesta ja lapsilähtöisyydestä sekä lasten tunneilmaisusta. Tehtyjen havaintojen mukaan menetelmän toteutuksessa saatiin yhdistettyä tunnekasvatusta ja tanssillisuutta onnistuneesti. Lapset osasivat vaihtelevasti yhdistää tunteellisia eleitä ja ilmeitä tanssiin, kukin omalla tavallaan. Kehittämisen lopputuotos on Tunnetanssi-menetelmän ohjeistus- ja materiaali tiedosto, joka sisältää tulostettavat Tunnetanssi-kortit ja ohjeistuksen menetelmän toteuttamiseen varhaiskasvatuksessa. Tunnetanssi-kortit sekä Tunnetanssi-menetelmän ohjeistus ja materiaali tiedoston on suunnitellut, luonut ja toteuttanut Susanna Aro-Panula. Asiasanat: Varhaiskasvatus, tanssi, tunnekasvatus, tunnetaidot, luova ilmaisu, sosioemotionaalinen kehitys, osallisuus The objective of this thesis was to evaluate, produce and develop a method called Emotional Dance (‘Tunnetanssi’) that combines dance and emotional education. The method aims to be used in early childhood education as a means for children to learn and develop their emotional skills. The development process of the (Emotional Dance) method was carried out in cooperation with the kindergarten Sinirikko, an early childhood education unit of city of Vantaa. The objective of the thesis was to study and review the theoretical basis and functionality of the concept of the (Emotional Dance) in practice. Also, the thesis project aimed to produce material to support the pedagogy of the method. The development process of the method based on observing, and the data collected by the observers. Three observed sessions of Emotional Dance were organised in the partner kindergarten for a group of 4 to 5-year-old children. Each session lasted approximately 30 minutes. In each session, there were attendees of 5 to 7 children, one observing kindergarten teacher or other early childhood educator in addition to the authors of this thesis. For the continuation after each session observations, reflections and ideas of the development were analysed. An observation form which consisted of seven open questions was used in the sessions to collect the research data. The focus of the observation was on inclusion of the children, child-oriented perspective and emotional expression of children. According to the observations that were made, the combining of emotional education and dance was successful in the implementation of the method. The children were able to combine emotional gestures and expressions to the dance variably each in their own way. The thesis project also produced the instructions of the Emotional Dance method and for implementing the method in early childhood education. In addition, the process resulted a material folder with printable Emotional Dance cards (Tunnetanssi-kortit). Emotional Dance cards were designed to connect the element of emotional education to the dance. The Emotional Dance cards and instructions folder was created, designed and produced by Susanna Aro-Panula. Keywords: early childhood education, dance, emotional education, emotional skills, creative expression, socio-emotional development, inclusion