Pyhä lähelläsi: -materiaalipaketti ikäihmisten pyhäkouluun - Kivilompolo, Annu; Leino, Stiina (2021)
Tämän kehittämispainotteisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa materiaalipaketti ikäihmisten pyhäkoulujen toteuttamiseen Rovaniemen seurakunnan diakoniatyöntekijöille. Materiaalipaketti koostuu kymmenestä itsenäisestä pyhäkoulukerrasta. Tavoitteena oli kehittää ikäihmisten pyhäkouluja ja tarjota diakoniatyöntekijöille valmis materiaalipaketti keventämään pyhäkoulujen ohjaamiseen liittyvää työtä. Kehittämisprosessiin sisältyi suunnittelu, teoriatietoon paneutuminen, materiaalipaketin kokoaminen ja arviointi sekä reflektointi. Kehittämisprosessin menetelminä käytettiin havainnointia, aivoriiheä, pilotointia ja palautekyselyä. Materiaalipakettiin valittiin erilaisia ikäihmisten toimintakykyä ylläpitäviä ja hengellistä elämää hoitavia menetelmiä. Jatkotutkimuksena on tärkeää tutkia pyhäkoulujen merkitystä ikäihmisten toimintakyvyn ja hengellisen elämän ylläpitämiseen. The purpose of this development-oriented thesis was to produce a material set for the implementation of Sunday schools for the elderly for the diaconal workers of the Rovaniemi parish, Finland. The material set includes ten independent Sunday schools. The aim was to develop Sunday schools of elderly and to provide ready-made material of Sunday schools for the diaconal workers to reduce their workload. The Development process included planning, studying facts, implementing the material and evaluating the work, as well as reflection. The used methods in the development process were observation, brainstorming, piloting and feedback. The material set consists of varying methods for maintaining capacity and nurturing the spiritual life of the elderly. For future research it is important to study the effect of Sunday schools in maintaining the capacity and spiritual life of the elderly.