NÄYTTEENOTTAJIEN KOKEMAT ONGELMAT OSASTOKIERROILLA POHJOIS-KARJALAN TERVEYSKESKUKSISSA - Asikainen, Aku; Muranen, Juha (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2012)
Terveyskeskusten vuodeosastoilla lääkäri tarvitsee potilaan hoidon tueksi erilaisia laboratoriotutkimuksia. Osastokierroksi kutsutaan tapahtumaa, jossa terveyskeskuslaboratoriossa työskentelevä näytteenottaja käy ottamassa verinäytteet terveyskeskusten vuodeosastopotilaista. Osastokierto ei useista eri syistä johtuen aina suju niin kuin pitäisi. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin osastokiertojen ongelmia työsuojelun näkökulmasta. Tutkimus suoritettiin kvantitatiivisena kyselynä Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymään kuuluvissa terveyskeskuslaboratoriossa (ISLAB) Pohjois-Karjalan alueella. Tutkimuksen näytteenä olivat kaikki terveyskusten osastokierroilla käyvät näytteenottajat. Kysely suoritettiin keväällä 2012. Kyselyssä kartoitettiin sitä, kuinka usein vastaajat kokevat tiettyjä ongelmia ja kuinka merkittäväksi he kokevat ongelmat. Kysymykset jaettiin omiin aihe-alueisiinsa, joita olivat ergonomia, vuodeosaston toiminta, näytteenottotilanne ja potilaaseen liittyvät ongelmat. Tuloksien perusteella tärkeimmiksi ongelmiksi terveyskeskusten osastokierroilla nousivat potilaan tunnistamiseen, työasentoihin ja eristystoimenpiteisiin liittyvät ongelmat. Opinnäytetyön tulokset herättivät kiinnostusta ISLAB:ssa. Opinnäytetyön tuloksia voidaan käyttää apuna terveyskeskusten osastokiertoja kehitettäessä. In health centre wards, doctors need different laboratory tests for diagnostic purposes. Biomedical laboratory technologists go round different health centre wards and take blood samples from patients. Blood sampling is not always easy and different problems may occur. In this thesis, problems occurring during ward rounds were studied from the perspective of occupational safety. The study was conducted as a quantitative survey in health centre laboratories run by the Eastern Finland Laboratory Centre Joint Authority Enterprise (ISLAB) in North Karelia. The study sample included all biomedical laboratory technologists involved in ward rounds. The data were gathered in spring 2012. The study focused on ...