Ulosteen parasiitit : Opas sisäloisten munien ja ookystien tunnistamiseksi neljällä eri nisäkäslajilla - Hyttinen, Laura (2021)
Ulosteen mikroskopia on sekä ihmisten että eläinten loisinfektioiden diagnostiikassa yleisesti käytetty menetelmä. Sillä voidaan todentaa mahdollisia sisäloisinfektioita ja saada selville, mikä loinen on tartunnan aiheuttaja. Yleensä ulosteisiin erittyy loisten muna- ja ookystamuotoja, joiden perusteella loiset tunnistetaan. Opinnäytetyö tehtiin kehittämistyönä, jonka tarkoituksena oli tuottaa eläindiagnostiikkalaboratorio Movet Oy:lle tunnistusopas harvinaisempien nisäkäslajien sisäloisten munien ja ookystien tunnistamiseksi. Oppaaseen sisällytettiin hirven (Alces alces), karhun (Ursus arctos), suden (Canis lupus) ja ilveksen (Lynx lynx) sisäloislajien tunnistamista helpottavaa tietoa ja kuvamateriaalia. Lisäksi oppaassa tarkasteltiin ulostenäytteiden keräämistä ja käsittelyä sekä eläindiagnostiikkalaboratorion hyödyntämiä sisäloisten tutkimusmenetelmiä ja niiden virhelähteitä. Oppaan laatimiseksi käytiin läpi lukuisia kansainvälisiä tutkimusartikkeleita sekä parasitologian kirjallisuutta, joiden pohjalta oppaan sisältö koottiin. Oppaasta laadittiin sekä sähköinen tiedosto toimeksiantajan Intranetiin että painettu versio laboratorion ulostetyöpisteelle. Opas laadittiin ensisijaisesti laboratorion nykyisten työntekijöiden osaamisen syventämiseksi, mutta sitä voidaan hyödyntää myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Toimeksiantajana kehittämistyössä oli eläindiagnostiikkalaboratorio Movet Oy. Työn aihe nousi esiin työelämän tarpeista, sillä toimeksiantajalla oli tarvetta kehittää ulostetutkimuksiin liittyviä työohjeitaan. Kehittämistyön tavoitteena oli tukea Movet Oy:n työntekijöiden työtehtäviä ulostelaboratoriossa. Lisäksi tavoitteena oli kehittää laboratorion ulostetutkimusprosessia kokoamalla yhteen tutkittua tietoa ilveksen, karhun, suden ja hirven sisäloisista sekä loistutkimuksiin vaikuttavista tekijöistä. Toimeksiantajalla oli entuudestaan joitakin aihetta käsitteleviä oppaita ja teoksia, mutta monien eri teosten läpikäyminen työn ohessa koettiin haastavaksi ja aikaa vieväksi. Saadun palautteen mukaan opasta pidettiin hyödyllisenä ja työtä helpottavana. Tulevaisuudessa voisi olla tarpeellista laajentaa oppaan sisältöä, sillä oppaassa käsitellään vain muutaman eri eläinlajin sisäloisia. Tuotoksen käyttö- ja muokkausoikeudet luovutettiin kokonaisuudessaan toimeksiantajalle, jotta oppaan päivittäminen myöhemmin on mahdollista.