Etätyön tietoturvahaasteet - Latvala, Annika (2021)
Tämä opinnäytetyö käsittelee kirjallisuuskatsauksen keinoin etätyön tietoturva haasteita. Työssä esitellään aluksi tavallisimpia tietoturvaloukkauksia. Työn ra kenne noudattaa tietoturvasuunnitelman runkoa. Jokaiseen tietoturvan osa aluetta käsittelevään osioon on kerätty etätyöhön liittyviä käytännön ja hallinnon haasteita. Työssä annetaan ohjeita tietoturvaongelmien ratkaisemiseksi ja kyberhyök käyksiltä suojautumiseksi. Ohjeet on suunniteltu sekä organisaation että etä työntekijän käytettäväksi. Tietoturvaloukkausten ilmoitusmenettelyjä, henkilötie tojen käsittelyä ja nollaluottamuksen periaatetta on painotettu työssä toimeksi antajan toiveesta. Lähteinä käytetään ensisijaisesti Kyberturvallisuuskeskuksen, Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmän, Tietosuojavaltuutetun toimiston ja amerikkalai sen tietoturvaviranomaisen, Cybersecurity & Infrastructure Security Agencyn virallisia ohjeita. Ohjelmistoesimerkeissä on käytetty Microsoftin tuotteita. Toimeksiantaja, videoneuvottelupalveluja tarjoava yritys, on yhtenä palveluntar joajana mukana asiakkaidensa etätyöjärjestelyissä. Toimeksiantaja halusi kar toittaa etätyöhön liittyviä tietoturvaongelmia ja käytännön ohjeita asiakasyritys ten näkökulmasta. Lapin ammattikorkeakouluun suunnitellaan useita etätyöaiheisia opinnäytetöitä syksylle 2021. Toivon oman työni tarjoavan aiheeseen tarttumapinta-alaa ja esittelevän käytännön tietoturvaohjeistuksia julkaisevia tahoja.