Kaavoitus kohti digiaikaa - Kemijärvi - - Lahtela, Jemina (2021)
Opinnäytetyön tavoitteena on edistää kaavoituksen digitalisointia Kemijärven kaupungin toimialueella. Tarkoituksena on tutkia tapaustutkimuksena mitä kaavoituksen digitalisaatio voimassa olevien kaavojen osalta tarkoittaa Kemijärvellä vuonna 2020 ja mikä olisi kannattava tavoitetaso. Opinnäytetyön tehtävänä on ratkaista tutkimusongelma vastaamalla pääkysymykseen: miten kaavoitusta digitalisoidaan Kemijärvellä? Tähän on tarkoitus vastata alakysymysten avulla: mitä kaavoituksen digitalisointi on, miksi kaavoituksen digitalisointia tehdään ja mitä mitattavaa hyötyä siitä on Kemijärven kaupungille. Kaavoitus on menossa kohti digiaikaa maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen myötä ja se tuonee tulevaisuudessa suuria muutoksia perinteiseen kaavoitukseen niin prosessina kuin muokaten työtapoja varsinaisen kaavan laadinnassa. Toimeksiannon laajuuden vuoksi tietoperustana työssä käsitellään kaavoitusta ja digitalisaatiota niin yleisesti kuin valtion ja kuntien kannalta. Tutkimusaineistona käytetään valtakunnallisia hankkeita maankäytön digitalisaatioon liittyen, kuten Ympäristöministeriön tilaama raportti Kaavojen digitoinnin selvitys sekä Kuntapilottihankkeen loppuraportti 2019. Näiden lisäksi on käytetty asiantuntijahaastatteluja vertaisapuna kuntien kaavoitustilanteesta ja tulevaisuuden näkemyksistä digitalisaation osalta. Työn lopputuloksena on tämä kehittämistyön raportti, jonka avulla Kemijärven kaupunki saa suuntaviivoja tulevaan digitalisaatioon kaavoituksessa. Tutkitusta lähdeaineistosta saatuja ajatuksia voidaan hyödyntää digitalisaation edistämiseksi tarvittavien päätöksien tekemiseen sekä niihin perustuen annetaan arvio, mille tasolle Kemijärven kaupungin kaavoituksessa olisi hyödyllistä siinä tähdätä. Tähän kehittämistyöhön liittyy kaavamateriaalin inventointi sekä kaavojen digitointi tämänhetkisen tekniikan ja resurssien puitteissa. Tämä prosessi kuvataan opinnäytetyön teoriaosuuden jälkeen. Prosessikuvauksen tuloksena on kaavaluettelon yhteyteen lisätty työlista, jonka mukaan kaavat saadaan esille paikkatietopalvelimeen parhaalla mahdollisella tavalla.