Pohjoissuomenkarjan maidon jatkojalostamisen mahdollisuudet Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteessä - Kurkinen, Marita (2021)
Pohjoissuomenkarja eli lapinlehmä on suomenkarjaan kuuluva nautarotu, joka poikkeaa paljon valtarotuina käytetyistä holsteinista ja ayrshirestä. Pohjoissuomenkarja oli ennen sotia valtarotu Lapissa, mutta Lapin sota ja sen jälkeinen maatalouden murros ajoivat sen sukupuuton partaalle. Rodusta kiinnostuneiden ihmisten ja Pelson vankilalle perustetun geenipankin ansioista rotu väisti sukupuuton ja lisääntyi huomattavasti. Rodun suosion pitäisi vielä nousta, jotta se ei olisi enää uhanalaiseksi luokiteltu. Pohjoissuomenkarja tuottaa vähemmän maitoa kuin valtarodut, mutta sen maito on laadukasta ja jatkojalostusominaisuuksiltaan hyvää. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää toimeksiantajana toimineelle Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteelle pohjoissuomenkarjan maidosta jalostettujen tuotteiden markkinamahdollisuuksia Lounais-Lapin alueella. Markkinat halutaan selvittää, sillä pohjoissuomenkarjan geenipankki siirtyy Pelson vankilalta Louen koulutilalle vuonna 2022. Maidon jatkojalostamista on suunniteltu kompensoimaan koulutilan pienentyvää maitotuotosta siirryttäessä suurituottoisesta valtarotujen karjasta pienempituottoiseen pohjoissuomenkarjaan. Maidon jalostamisen avulla halutaan myös brändätä pohjoissuomenkarjaa ja edistää sen säilymistä maidontuotannossa. Markkinatutkimus toteutettiin Webropol-kyselyn avulla, jossa selvitettiin, ovatko Lounais-Lapin alueella sijaitsevat matkailuyritykset, hotellit, kahvilat, ravintolat, kaupat ja kunnat kiinnostuneita ostamaan pohjoissuomenkarjan maidosta jalostettuja tuotteita, sekä millaisista maitotuotteista nämä yritykset olisivat kiinnostuneita. Kyselyn tulosten perusteella yrityksillä oli jonkin verran kiinnostusta tuotteita kohtaan ja eniten kiinnostavia tuotteita olivat juustot ja jäätelöt. Kyselyn tulosten analysoinnin lisäksi opinnäytetyössä käsitellään pohjoissuomenkarjan historiaa, eläinmäärien kehitystä, maidon ominaisuuksia, brändäämistä sekä geenipankkitoimintaa. Tietopohjana käytettiin monipuolisesti verkkolähteitä, opinnäytetöitä, kirjalähteitä sekä sähköpostikeskusteluja. Pohjoissuomenkarjan maidon jatkojalostamisen mahdollisuuksia Louella täytyy selvittää vielä lisää muun muassa kannattavuuden näkökulmasta, ja tuotteita täytyy saada asiakkaiden testattavaksi, ennen kuin toimintaa kannattaa varsinaisesti aloittaa. Yhteistyö pienmeijeritoimintaa harjoittavien tahojen kanssa olisi erittäin suotavaa. Northern Finncattle, in other words “Lapinlehmä”, is a bovine breed which belongs to Finncattle. The breed differs in many ways from the most general cow breeds like Holstein and Ayrshire. Northern Finncattle was the most popular breed in Lapland before wars. The Lapland War and the change in the Finnish agriculture after the war drove the breed to the brink of extinction. Thanks to a few people who were interested in the breed and the gene bank that was established at the Pelso prison, the breed evaded extinction. The popularity of the breed should still rise so that it would not be classified as endangered anymore. Northern Finncattle produces less milk than Holstein and Ayrshire, but its milk has high quality and good processing features. The target of this thesis was to identify market opportunities of the dairy products made from the milk of Northern Finncattle in Southwest Lapland. The principal of this thesis was Lappia Vocational College, Loue. The market opportunities were to be clarified because the gene bank of Northern Finncattle will be transferred from the prison of Pelso to the Loue school farm in 2022. The processing of milk is planned to compensate for the declining milk yield of Loue farm. The farm’s milk yield will decrease because the current high-yielding herd will be replaced by lower-yielding Northern Finncattle. The aim of the milk processing is also to brand Northern Finncattle and promote its preservation in dairy farms. The market research was carried out with the help of a Webropol inquiry. In the inquiry it was clarified if the tourism companies, hotels, cafés, restaurants, groceries and municipalities which are located in the area of Southwest Lapland are interested in buying products that are processed from the milk of Northern Finncattle. In the inquiry it was also clarified what kind of milk products they would be interested in. Based on the results of the inquiry the companies had some interest in the products and some of the most interesting products were cheeses and ice creams. The thesis also deals with the history of Northern Finncattle, the development of animal numbers, the properties of milk, branding and gene banking. Versatile internet sources, theses, book sources and e-mail discussions were used as the knowledge base. The possibilities for further processing of milk from Northern Finncattle on the Loue school farm need to be further explored, among other things from the profitability’s point of view. The products need to be tested by customers before the actual milk processing business is started. The co-operation with the actors who practise small dairy would be extremely desirable.