Hyvinvointimatkailun tuotteistamisen nykytilanne Länsi-Suomen rannikolla - Oinonen, Anita (2021)
Hyvinvointimatkailu on merkittävä matkailun osa-alue ja jatkaa koko ajan kasvuaan. Suomi tarjoaa paljon hyvinvointimatkailun vahvuustekijöitä ja uusien hyvinvointimatkailutuotteiden kehittäminen on tärkeää. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää länsirannikon hyvinvointimatkailun tuotteistamisen nykytilannetta Karelian Wellness -hankkeelle. Työn tavoitteena oli selvittää, millaisena hyvinvointipalveluja tarjoavat yritykset Länsi-Suomen rannikon alueelta näkevät hyvinvoinnin ja hyvinvointimatkailun Suomessa sekä millaisia uusia hyvinvointimatkailutuotteita voisi kehittää. Opinnäytetyön teoriaosiossa käsiteltiin hyvinvointimatkailua, kulttuurimatkailua, tarinallistamista ja tuotteistamista. Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua kuudelle hyvinvointipalveluja tarjoavalle yritykselle ja kahdelle Turun ammattikorkeakoulun edustajalle. Haastatteluiden tarkoituksena oli saada tietoa yritysten kohderyhmistä, tuotteistamisesta, hyvinvointi- ja kulttuurimatkailusta, tarinallistamisesta, mielikuvista Itä-Suomesta hyvinvointimatkailun kannalta ja yhteistyön merkityksestä. Haastattelujen tulosten perusteella saatiin tietoa siitä, että hyvinvointimatkailua pidetään tärkeänä ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Tulokset antoivat uusia ideoita hyvinvointimatkailun kehitystyön pohjaksi ja vastauksia siihen, mitä länsisuomalainen wellness-tuote on yritysten edustajien silmin. Vastauksia voidaan soveltaa myös Itä-Suomen hyvinvointimatkailuun. Wellness tourism is a very important part of traveling business and it is constantly growing. Finland offers many good qualities of wellness tourism, and the development of new wellness tourism products is important. The purpose of the thesis was to research wellness tourism in Western Finland and the current situation of its productization for the Karelian Wellness project. The aim of the thesis was to find out how companies that offers wellness products see wellness and wellness tourism in Finland, and what kind of new wellness tourism products could be developed. The theoretical part of the thesis deals with wellness and cultural tourism, storytelling and productization. The thesis was carried out as a qualitative research, and a semi-structured thematic interview was conducted for six companies providing wellness travel services as well as two representatives of Turku University of Applied Sciences. The purpose of the interviews was to obtain information about the target groups of companies, productization, wellness and cultural tourism, storification, the image of Eastern Finland from the point of view of wellness tourism and the importance of co-operation. Based on the results of the interviews, it was discovered that wellness tourism is considered important and that the future of it looks bright. The results have provided new ideas for development of wellness tourism and new ideas for what a Western Finland's wellness tourism could be. The answers can also be adapted to wellness tourism in Eastern Finland.