Kestävämpää kosmetiikkaa teollisuuden sivuvirtoja ja luonnon raaka-aineita hyödyntäen - Haglund, Iida (2021)
Kun samaan aikaan kuluttajamarkkinat ovat jatkuvassa kasvussa ja ihmisten ekologinen jalanjälki taas ylittää maapallon biokapasiteetin joka vuosi yhä aiemmin, ovat kiertotalouden ratkaisut, kierrätetyt raaka-aineet sekä kestävästi tuotetut tuotteet entistä tärkeämmässä roolissa tulevaisuudessa. Tämän kehittämistyön tavoitteena oli selvittää erilaisia vaihtoehtoja ekologisiksi kosmetiikan raaka-aineiksi, esimerkiksi hyödyntämällä muun teollisuuden sivuvirtoja tai korvaamalla synteettisesti valmistetut raaka-aineet luonnon raaka-aineilla. Työllä oli kolme yhteistyötahoa: taustalla toiminut selvityshanke ”Luonnon raaka-aineet kosmetiikkateollisuudessa”, jossa selvitettiin erilaisten teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä kosmetiikan raaka-aineiksi, Avena Kantvik Oy, jonka rypsiöljyn kuumapuristuksesta jäävää bentoniittisaviyhdistettä haluttaisiin hyödyntää ja prosessoida jotenkin kosmetiikkateollisuuden käyttöön, sekä Laponie Oy, jolle tehtiin selvitys siitä, onko bakuchiol -nimisen luonnosta peräisin olevan yhdisteen käyttö ekologisesti ja eettisesti kestävää, ja voisiko sillä siten korvata synteettisesti valmistettavan retinolin luonnonkosmetiikan tuotteissa. Kehittämistyö on tehty laadullisella, eli kvalitatiivisella tutkimusotteella, ja siinä on käytetty lähestymistapana lähtökohtaisesti tapaustutkimusta. Sen menetelminä on käytetty muun muassa dokumenttianalyysia sekä integratiivista kirjallisuuskatsausta. Lisäksi opinnäytetyössä on hyödynnetty hankkeen aikana laajasti toteutettuja haastatteluja, joita on tehty monen eri teollisuudenalan toimijoille. Kehittämistyön kattava teoreettinen viitekehys on rakennettu lähtökohtaisesti kiertotalouden, kestävän kehityksen sekä teollisten symbioosien ympärille. Kehittämistyön tuotoksena syntyi yhteistyötahoille toimitettavat selvitykset heidän toivomistaan tutkimusaiheista. Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta, että kumpikin tutkittu raaka-aine soveltuu hyvin kosmetiikkakäyttöön: rypsiöljyn puristusprosessin sivuvirtaa, bentoniittisaviyhdistettä, voisi hyvin hyödyntää kosmetiikan valmistuksessa esimerkiksi savinaamioissa ja savihoidoissa, sekä bakuchiol -nimisellä yhdisteellä voi korvata kestävästi retinolin luonnonmukaisissa kosmetiikkatuotteissa, ja useat tutkimukset osoittavat, että se on itseasiassa monilta ainutlaatuisilta ominaisuuksiltaan jopa retinolia parempi vaihtoehto.