Suunnitelman laatiminen käytöstä poistettaville ja kunnostettaville jätevesien maa-altaille - Suomalainen, Janina (2021)
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia suunnitelma käytöstä poistettaville ja kunnostettaville jätevesien maa-altaille. Työn tilaajana toimi Infrap Oy ja heidän asiakkaansa Pellon vesihuolto-osuuskunta. Työ oli osa Pellon vesihuolto-osuuskunnalle myönnetyn ympäristöluvan lupamääräystä, jossa määrättiin luvanhakijaa toimitta-maan aikataulutettu suunnitelma maa-altaiden poistoa koskevista toimenpiteistä. Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää sellaiset toimenpiteet, joiden avulla maa-altaissa oleva liete saadaan käsiteltyä ja altaat poistettua kustannustehokkaasti. Työn aluksi perehdyttiin jätevesilietteeseen ja lietteen kuivausmenetelmiin sekä lietteen kompostointiin. Suunnitelman laatimisen aluksi selvitettiin suunnitteluun tarvittavat lähtötiedot, kuten altaiden tilavuudet, altaissa oleva lietemäärä sekä arvio lietteen kuiva-ainepitoisuudesta. Työssä laskettiin lietteen eri kuiva-ainepitoisuuksien vaikutusta kompostoinnissa tarvittavaan tukiainemäärään. Lisäksi työssä tutustuttiin eri kunnostusvaihtoehtoihin sekä niiden kustannuksiin. Kunnostusvaihtoehtoja vertailtiin niiden kustannusten, soveltuvuuden sekä toteutuskelpoisuuden mukaan. Suunnitelma laadittiin yhteistyössä tilaajan, Pellon vesihuolto-osuuskunnan sekä lupaviranomaisen kanssa. Kunnostusvaihtoehdoksi valittiin lietteen kompostointi paikan päällä. Suunnitelmassa käytiin läpi valitun vaihtoehdon kunnostusvaiheet sekä laadittiin toteutusaikataulu. Opinnäytetyön yhteydessä laadittuun suunnitelmaan pyydettiin lausunto Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lupaviranomaisella. Lupamääräyk-sen toteuttamisen lisäksi suunnitelma ohjaa Pellon vesihuolto-osuuskuntaa kunnostuksen toteutuksessa. This thesis was commissioned by Infrap Oy and their customer Pellon Vesihuolto Osuuskunta. Finding a way to do the decommission of the tanks as well as processing and removing the sludge in a cost-efficient way from the tanks was the objective of this thesis. The purpose was to make a removal and repair plan for old sewage tanks. The work was part of the environmental permits’ permission regulation and Pellon Vesihuoto Osuuskunta was to deliver a scheduled plan about the measures concerning the removal of the tanks. At first familiarization with the sewage waste, sewage sludge treatment and sludge compost was made. Initial data to make the plan was gathered. This data consisted of the volume of the tanks, the amount of sludge in the tanks and the amount of dry matter in the sludge. The effect of the dry matter concentration of the sludge on the needed amount of compost components to in composting was calculated. Also studies between different repair options and their expenses were made. Different repair options were compared in terms of expenses, suitability and viability. Finally, a plan was made in cooperation with the commissioner, Pellon Vesihuolto Osuuskunta and the Lappland Centre for Economic Development, Transport, and the Environment. As a result, composting at the sewage treatment plant was chosen as the repair method. A schedule and the needed repair steps were included in the plan. The plan was approved by the Lappland Centre for Economic Development, Transport and the Environment. In conclusion, the plan fulfills the permission regulation and steers the repair of sewage tanks.