Enontekiön rivihallien energiakatselmus - Ekola, Marko (2021)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suorittaa Motivan mallin mukainen energiakat selmus Enontekiön rivihalleihin I ja II. Rivihallit ovat Enontekiön Kehitys Oy:n omistamia pienteollisuuskiinteistöjä, jotka tarjoavat liiketiloja paikallisille yrittäjille. Rivihallit sijaitsevat Enontekiön Hetassa. Työssä tutkittiin kohteen energian- ja veden kulutusta vuosien 2017 – 2019 ai kana. Kulutustarkastelu painottuu vuoteen 2019, sillä kyseinen vuosi kuvaa par haiten kiinteistön nykykäyttöä. Työ pohjaa kerättyihin lähtötietoihin, mitattuihin kulutustietoihin, kohteessa suori tettuun kenttäkatselmukseen ja mittauksiin, sekä kiinteistön käyttäjien haastatte luihin. Työssä esitellään myös virallisen Motiva-mallisen energiakatselmushank keen kulku. Työssä käydään läpi kohteesta kerätyt lähtö- ja mittaustiedot sekä näiden ana lyysi. Analyysin pohjalta laadittiin toimenpide-ehdotuksia, joilla kohteen energian ja veden kulutusta voidaan vähentää. Kohteeseen tehtiin energiakatselmuksen lisäksi myös alustava aurinkosähköjärjestelmän mitoitus. Kohdekiinteistön energiatehokkuutta voidaan parantaa kustannustehokkaasti pienillä toimenpiteillä kuten tiivistämisellä, yläpohjan lisäeristyksellä sekä yöaikai sella lämmityksen pudotuksella. Kohteeseen voidaan suositella hallikohtaisia au rinkosähköjärjestelmiä. Laskelmat osoittivat, että pohjakulutuksen mukaan mitoi tetun aurinkosähköjärjestelmän kesä – heinäkuun tuotanto voi yltää jopa 40 % mitatusta kulutuksesta.