Sosiaalialan yrittäjyys ja siihen saatava tuki : yrittäjien kokemuksia - Piiparinen, Laura (2021)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitä sosiaalialan yrityksen perustaminen käytännössä tarkoittaa ja minkälainen se on kokemuksena yrittäjälle. Tavoitteena oli myös selvittää, mitä tukea yrittäjät ovat saaneet, tai olisivat halunneet saada yrityksen perustamisvaiheessa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat eteläkarjalaiset sosiaalialan yrittäjät. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin Webropol-kyselylomaketta, joka lähetettiin kohderyhmälle sähköpostitse. Opinnäytetyössä kerrotaan toimintaympäristön asettamista vaatimuksista sosiaalialalla. Siinä tuodaan esille kokemuksia yrittäjyydestä, sekä siihen saatavasta tuesta. Tutkimuksen mukaan yrittäjyyden alku ja yritysneuvonta voidaan kokea sekavaksi. Yrittäjät kokivat kuitenkin, että tietoa on melko hyvin saatavilla, mutta oma aktiivisuus on tärkeää. Yrittäjyys voidaan kokea mielenkiintoisena vaihtoehtona palkkatyölle ja se voi tuoda mm. joustavuutta työelämään. Lupakäytännöt, erilaiset viranomaisvaatimukset ja oman liiketoiminnan suunnittelu, voidaan nähdä haasteellisina ja aikaa vievinä. Yrittäjä voi myös kokea jäävänsä yksin monissa asioissa ja vertaistuki koetaan tärkeänä. Yritysneuvonnan palvelupolun selkeyttäminen ja aktiivisempi yhteydenpito yrittäjiin voisivat tuoda kaivatun lisän yritysneuvontaan. The purpose of this thesis was to find out what it means to start a social care company and how entrepreneurs experience it. The target was also to clarify what support entrepreneurs have received, or they would like to have get, when starting the business. The target group of the study was South Karelian social care entrepreneurs. The research was carried out using as a qualitative research method. The data collection method was the Webropol-questionnaire, which was sent to the target group by e-mail. The thesis describes the requirements of the operating environment. It highlights the experiences of being social care entrepreneur and the support available for it. Things related to starting a company and business advisory services, may seem confusing. Nevertheless, entrepreneurs feels that information is also quite well available, but their own activity is important. Entrepreneurship can also be experienced as an interesting alternative to paid work, and it can bring e.g., flexibility for working life. Licensing policy, different regulatory requirements and planning own business, can be seen as challenging and time consuming. An entrepreneur may also feel a lack of peer support. Clarifying the service path of business advisory services and more active contact with entrepreneurs, could bring needed addition to business advisory services.