Lean-menetelmät työn tehokkuuden kehittämisen välineenä rakennusliikkeessä - Pörhölä, Sakari (2021)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli esitellä rakennusliike Arktis-Rakennus Oy:n toimintaa kehittäviä ja tehostavia Lean-menetelmiä. Opinnäytetyön toimeksiantajana on Arktis-Rakennus Oy, joka vuonna 2017 perustettu rovaniemeläinen rakennusliike. Rakennusliike työllistää alle viisi henkilöä ja sen työkohteet ovat uudisrakennuksia sekä saneerauskohteita vaihtelevasti omakotitaloista rivitalo- ja kerrostalokohteisiin. Opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus Lean-menetelmistä ja niiden soveltuvuudesta toimeksiantajan toimintaan. Opinnäytetyössä esitellään yleisesti Lean-filosofian keskeisimpiä periaatteita ja sekä virtaustehokkuuden käsite. Lyhyesti tuodaan myös ilmi sitä, mitä Lean-ajattelu on rakennusalalla. Tässä opinnäytetyössä Lean määritellään joukoksi työkaluja, joiden avulla pyritään poistamaan hukkia ja sitä kautta edesauttamaan yrityksen tehokkuutta. Opinnäytetyössä esitellään rakennusalalla ilmeneviä hukkia, jotka vähentävät yrityksen tehokkuutta ja tuottavuutta. Keskeinen osa opinnäytetyötä on niiden Lean-menetelmien esittely, joilla voidaan tavoitella rakennusalan yrityksessä Lean-tuotantoa eli entistä tuottavampaa toimintaa. Opinnäytetyössä tuodaan konkreettisesti ilmi, kuinka tehokkuutta edistäviä Lean-menetelmiä voitaisiin hyödyntää Arktis-Rakennus Oy:ssa ja pohditaan, mitä haasteita voisi olla menetelmien hyödyntämisen toteuttamisessa. Opinnäytetyön johtopäätöksenä voidaan todeta, että Lean-menetelmillä voidaan kehittää Arktis-Rakennus Oy:n toimintaa entistä tehokkaammaksi ja tuottavammaksi. Opinnäytetyössä käytännön kehittämismalleiksi esitetään Lean-menetelmistä erityisesti 5S-menetelmää ja Last Planner System -menetelmää. Myös Kaizen ja Jidoka -menetelmät esitetään yrityksen toimintaa kehittäviksi menetelmiksi. Myös työn standardointi-työkalun käyttöönottoa voidaan soveltaa tarvittavilta osin Arktis-Rakennus Oy:n toimintaan.