Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset Pohjois-Suomessa vuosina 2014-2019 - Räsänen, Markus; Soudunsaari, Santeri (2021)
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan lapsiin kohdistuneita rikoslain (39/1889) 20 luvun seksuaalirikosten määrällistä kehitystä Pohjois-Suomen alueella. Opinnäytetyöhön on valikoitu mukaan vuoden 2019 viisi väkiluvultaan suurinta kuntaa sekä Oulun, että Lapin poliisilaitosten alueelta. Oulun poliisilaitoksen viisi väkiluvultaan suurinta kuntaa ovat Kajaani, Kempele, Oulu, Raahe ja Ylivieska. Lapin poliisilaitoksen viisi väkiluvultaan suurinta kuntaa ovat Kemi, Keminmaa, Rovaniemi, Sodankylä ja Tornio. Opinnäytetyössä tarkastellaan vuosien 2014–2019 aikana tilastoituja rikoksia. Opinnäytetyö on toteutettu kvantitatiivisena tutkimuksena. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu aiemmin aiheesta tehtyjen tutkimusten ja selvitysten ympärille. Tutkimustuloksia on havainnollistettu taulukoilla ja kuvioilla. Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten määrällistä ja laadullista kehitystä on tutkittu valtakunnallisella tasolla aiemmin, mutta Pohjois-Suomen alueellisia eroja ei ole aiemmin selvitetty erillisenä tutkimuksena. Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat olleet ilmiönä paljon esillä myös valtakunnallisessa mediassa kuluneiden viime vuosien aikana. Esimerkiksi Oulussa kesällä 2018 esiin tulleet tapaukset saivat paljon huomiota koko Suomessa. Tutkimustulosten perusteella lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista poliisille tehdyt ilmoitukset ovat määrällisesti kasvaneet tutkittavana olevissa kunnissa vuosien 2014–2019 aikana. Tehtyjen ilmoitusten määrä ei kuitenkaan kasva samassa suhteessa tutkimukseen valituissa kunnissa, kun tehtyjen ilmoitusten määrä suhteutetaan kuntien lapsien lukumääriin ja väkilukuun. Suurimmissa kunnissa Oulussa ja Rovaniemellä tehdään vuosittain huomattavasti enemmän ilmoituksia kuin muissa kunnissa. Kun ilmoitusten määrä suhteutetaan lapsi- ja väkilukuun erot lukujen välillä tasoittuvat huomattavasti ja pienemmät kunnat esimerkiksi Tornio ja Sodankylä nousevat tilastoissa suurimpiin lukuihin.