Arctic tracker : rekikoiran aktiivisuusjärjestelmä - Savolainen, Ari (2021)
Opinnäytetyön päätavoitteena oli luoda arkkitehtuurisuunnitelma rekikoirille suunnatusta aktiivisuusjärjestelmästä ja toteuttaa aiheeseen liittyen ensimmäinen prototyyppi alustariippumattomasta mobiiliohjelmasta, joka voidaan liittää arktisiin olosuhteisiin suunniteltuun sulautettuun järjestelmään. Suunniteltu aktiivisuusjärjestelmä seuraa rekikoirien työsuoritteiden aikaista rasitusta ja hyvinvointia. Työssä selvitettiin mahdollisuudet luoda rekikoirille suunnattu aktiivisuusjärjestelmä rekikoirien fyysisten ominaisuuksien sekä työskentelyolosuhteissa vallitsevien ääriolosuhteiden perusteella. Tukena selvitystyössä käytettiin kokeneiden lajiharrastajien kokemuksia ja näkemyksiä, joiden perusteella kehitettiin aktiivisuusjärjestelmältä vaadittavat turvallisuusprotokollat ja ominaisuudet. Lisäksi määriteltiin, millaiset jatkokehitystoimet olisivat tarpeellisia. Työssä käytettiin sulautetun järjestelmän prototyyppimallina Suunto Oy:n kehittämää MoveSensesensoriteknologiaa, mobiiliohjelmiston koodaamiseen Dart -ohjelmointikieltä ja ohjelmointikielelle kehitettyä Flutter -ohjelmistopakettia. Mobiiliohjelmiston analysointiin ja testaamiseen käytettiin Dart DevTools-testausympäristöä sekä OnePlus 6T Android- ja iPhone 6 iOS -mobiililaitetta. Työn tuloksia ja kokonaisuutta tarkastellessa voidaan todeta, että kokonaisuudessaan rekikoirille suunnatun aktiivisuusjärjestelmän kehittäminen on mahdollista, mutta vaatii huomattavan määrän jatkokehitystä, työtunteja ja resursseja suunnitteluun, tutkimukseen ja kehittämiseen. Mobiiliohjelmiston testitulokset osoittivat, että ohjelmistoratkaisut ja suunnittelutyö ovat avain hyvään lopputulokseen, kun ollaan luomassa mobiilisovellusta, joka mahdollistaa laajan käyttöympäristön sekä on tehokas ja toimintavarma. Työn jatkokehityksen kannalta on tärkeää, että ajallisia ja taloudellisia resursseja saadaan lisättyä, jolloin yksilöllisen mittausjärjestelmän valmistaminen on mahdollista ilman kompromissiratkaisuja. The main objective of this thesis was to create a complete prototype plan of the activity system for sled dogs and to implement the first prototype of a platformindependent mobile program for the end user. The work was carried out entirely as individual work and was designed to monitor the workload and well-being of sled dogs during their work. The aim of the work was to design a complete activity system plan and an energy efficient prototype for a mobile software that can be integrated into an embedded system individually designed for Arctic extreme conditions. In this engineering work, the absolute safety protocols, characteristics, and further development opportunities required of an activity system were drawn up drawn up using physical characteristics of sled dogs and the extreme working conditions of sledges, as well as the experiences of sled dog breeders. The prototype of the embedded system was used as a model of MoveSense sensor technology developed by Suunto Oy and the Dart Dev Tools testing environment as well as the Android, iOS device for the analysis and testing of mobile software. Based on the results of the work, it can be stated that the development of an activity system aimed for sled dogs is possible. Although it requires a considerable amount of further working hours and resources for planning, research, and development. Test results of the mobile software showed that the software solutions and design work are the key to creating a mobile application that enables a wide range of operating environments, is efficient and reliable. For further development of the work, it is important to enable the required resources for production of an individual measurement system without ready-made compromises for the practical solutions.