Ylikunto-oireiden ilmenemismäärä CrossFit-harrastajilla - Saari, Essi (2021)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ylikunto-oireiden ilmenemismäärä CrossFit-harrastajilla CrossFit-uran aikana. Tavoitteena oli saada tuotettua numeraalisia tuloksia siitä, kuinka paljon lajin harrastajien keskuudessa on koettu ylikunnon oireita jossain kohtaa harrastusajan (= CrossFit ura) aikana. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin, onko CrossFit-uran pituudella (vuosina), CrossFit-harrastusmäärällä/viikko ja tietyllä harjoitusjaksotuksella (voima/kestävyys) vaikutuksia ylikunto-oireiden ilmenemiseen. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi CrossFit-sali, CrossFit Rovaniemi. Tavoitteena oli kerätä CrossFit-salin valmentajille tietoa heidän asiakkaidensa kokonaistilanteesta ylikunto-oireiden kokemisen osalta. Näiden tuloksien avulla valmentajat voisivat tarpeen vaatiessa tehdä ohjelmointiinsa muutoksia, jotta ohjelmointi pitäisi sisällään harjoittelujaksojen lisäksi riittävästi palauttavia jaksoja ja näin tukisi optimaalisesti asiakkaiden palautumista. Opiskelijan tavoitteena oli rakentaa mahdollisimman luotettava tutkimus, jonka tuloksista saadaan numeraalista tietoa CrossFit-harrastajien ylikunto-oireiden kokemisesta sekä tuoda julki enemmän tutkimustietoa ylikunnosta sekä ylikunto-oireiden ja CrossFitin yhteydestä. Tämä tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin Google Forms-palveluun luodulla nettikyselyllä. Lomake jaettiin neljän eri Pohjois-Suomen CrossFit-salin (CrossFit Oulu, Rovaniemi, Kemijärvi ja Jänkä) suljetuissa Facebook-ryhmissä. Ryhmissä oli toukokuussa 2021 yhteensä 1574 jäsentä, joista kyselyyn vastasi 177 vastaajaa. Kyselyn vastausprosentti oli siis 11,3%. Neljän alkuperäisen CrossFit-salin lisäksi kyselyyn vastasi kymmenen vastaajaa seitsemästä eri CrossFit-salista ympäri Suomen, yhteensä vastauksia kyselyyn tuli siis 187 kappaletta. Tutkimus toteutettiin kokonaistutkimuksena, joten tuloksissa on otettu huomioon kaikki vastaukset. Tuloksista nähtiin, että 90,4% vastaajista oli kokenut ainakin yhtä ylikunnon oiretta CrossFit-uransa aikana. Kymmentä tai yli kymmentä oiretta oli kokenut 10,7% vastaajista. Eniten vastaajat olivat kokeneet selittämätöntä fyysisen suorituskyvyn laskua, unihäiriöitä, normaalia kovempaa väsymystä ja lihaskipuja sekä pitkittynyttä stressiä. Mitä pidempään vastaajat olivat harrastaneet CrossFitiä, sitä enemmän oireita ilmeni. Poikkeuksena pisimpään lajia harrastaneet (7-8 vuotta), jotka kokivat oireita suhteessa lähes saman verran kuin vain 1-2 vuotta lajia harrastaneet. Tuloksissa ylikunto-oireiden määrä ei noussut merkittävästi CrossFit-harrastusmäärän/viikko kasvaessa. Suhteessa satunnaisesti ja kerran viikossa lajia harrastaviin, useammin viikossa lajia harrastavilla ilmeni kuitenkin enemmän ylikunnon oireita. Vain 14,4% kyselyyn vastanneista osasi arvioida esiintyykö ylikunnon oireita enemmän tietyn harjoitusjaksotuksen (voima/kestävyys) aikana. Tulokset osoittavat, että ylikunto-oireita koetaan CrossFit-harrastajien keskuudessa. Tutkimuksessa ei kuitenkaan selvitetty oireiden syntyperää, joten oireet eivät välttämättä ole merkki ylikunnosta. Näiden tuloksien mukaan valmentajien ei ole tarvetta tehdä ohjelmointiinsa muutoksia. Ylikunnon oireita kuitenkin ilmeni CrossFit-harrastajilla, joten oireiden syitä tutkivalle jatkotutkimukselle olisi tarvetta. Jatkotutkimuksessa selvitettäisiin, ovatko oireet peräisin juuri ylikunnosta vai jostain muusta tekijästä. Jos koetut oireet olisivat merkki ylikunnosta, tulisi tutkia miksi CrossFit-urheilija ajautuu ylikuntoon. Jatkotutkimuksessa voisi myös selvittää tarkemmin, esiintyykö oireita enemmän tietyn harjoitusjaksotuksen (voima/kestävyys) aikana.