Tekoälyn käyttö Virtu-palvelupisteillä - Kupila, Joonas (2021)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, miten Virtu-palvelupisteiden fyysinen käyttöohje voidaan muuntaa virtuaaliseksi ja saada hyödyntämään tekoälyä. Tavoitteena oli selvittää, millaisia haasteita Virtu-palvelupisteen käyttäjät kohtaavat palvelupistettä käyttäessä ja miten näitä ongelmia voitaisiin ratkaista tekoälyn avulla. Opinnäytetyö lähti liikkeelle Virtu-palvelupisteiden toiminnasta vastaavan Arctic Connect Oy:n tarpeesta helpottaa palvelupisteiden käyttäjien vaikeuksia ja vähentää palvelupuhelimen kuormitusta. Ratkaisuksi haettiin jotain normaalista chattibotista poikkeavaa, mutta silti selkeää ja helppokäyttöistä virtuaalista avustajaa, joka osaa ehdottaa ratkaisuja kohdattuihin ongelmiin. Tutkimus opinnäytetyössä kohdistuu pääsääntöisesti nykyisiin tekoälyratkaisuihin ja siihen, miten niitä voitaisiin hyödyntää Virtu-palvelupisteessä. Tarkkailun kohteina ovat eri isojen teknologiayritysten tekoälyalustat ja niiden toiminta. Lisäksi työssä tutustutaan tekoälyn ja sen alalajien teoriaan. Opinnäytetyössä tuodaan esiin myös nykyisen tekoälyn puutteita suomen kielen suhteen. Työn lopputuloksena määritettiin mikä nykyisistä suurten yritysten tarjoamista tekoälyalustoista sopisi parhaiten Virtu-palvelupisteille. Työ oli lopulta paljon enemmän teoria- ja tutkimuspainotteinen, kuin aluksi oli suunniteltu. Covid-19-pandemian rajoitusten vuoksi työssä ei ollut mahdollisuutta päästä käytännössä kokeilemaan avustajia Virtu-palvelupisteillä.