Selvitys Arctic Food Lab -projektin kehittämissuunnitelman tueksi - Alamaula, Vilma (2021)
Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää Oulu2026-hankkeen toteutusalueen ruokatoimijoiden ajatuksia, toiveita ja tarpeita alueen ruokakulttuurin sekä heidän oman yritystoimintansa kehittämiseen liittyen. Työn tarkoitus on tehdä selvitys Oulu2026-hankkeeseen liittyvän alueen ruokakulttuuria kehittämään pyrkivän Arctic Food Lab -projektin kehittämissuunnitelman tueksi. Työn toimeksiantaja on Oulun Kaupungin Oulu2026-hanke. Lähteenä työssä käytettiin käsiteltyihin aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia sekä internetlähteitä. Opinnäytetyön teoriaosuudessa keskitytään tutkimuksen kannalta oleellisimpiin käsitteisiin. Teoriaosuus on jaettu neljään pääkäsitteeseen, jotka ovat Oulu2026-hanke, ruokakulttuuri, ruokamatkailu sekä lähiruoka. Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 ja Oulu2026-hankkeen tarkoitus on valmistella erilaisia projekteja sisältävä kulttuuriohjelma kyseiselle vuodelle. Arctic Food Lab on yksi näistä kulttuuriohjelmaan sisältyvistä projekteista, ja sen tavoite on kehittää alueen ruokakulttuuria. Ruokakulttuurin kehittäminen vaatii ymmärrystä alueen ruokakulttuurista, ja sen kehittäminen edistää osaltaan myös alueen ruokamatkailua. Lähiruoka on olennainen osa Oulu2026 toteutusalueen ruokakulttuuria. Tutkimuksen kohderyhmä on alueen ruokatoimijat, joista projektin toimijaverkosto pääosin koostuu. Projekti on tarkoitus suunnitella ja toteuttaa tiiviissä yhteistyössä toimijoiden kanssa. Aineisto kerättiin sähköisen kyselyn avulla, ja se analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksessa on elementtejä sekä laadullisesta että määrällisestä tutkimuksesta, mutta pääpaino on laadullisessa tutkimuksessa. Kysely sisälsi sekä avoimia että monivalintakysymyksiä. Kyselyä pyrittiin jakamaan laajasti alueen ruokatoimijoille eri jakelukanavia hyödyntäen, jotta vastauksia saataisiin mahdollisimman paljon kattavan kokonaiskuvan luomiseksi. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että toimijoiden mielestä alueen ruokakulttuurin kehittäminen vaatisi lisää yhteistyötä, verkostotoimintaa, pitkäjänteistä ja koordinoitua kehittämistyötä sekä lähiruoan ja paikallisten raaka-aineiden esiin nostamista. Alueelle toivottiin pienimuotoisia, etenkin lähiruokaan keskittyviä markkinatyylisiä tapahtumia. Toimijat ilmoittivat kaipaavansa tukea etenkin markkinointiin, verkostoitumiseen ja monialaiseen yhtistyöhön liittyen. Teemoista selkeimmin aineistosta nousi lähiruoka. Lähiruoan toivottiin näkyvän enemmän alueen ravintoloissa ja ruokatapahtumissa. Ruokakulttuuria kehittävälle projektille on selkeästi tarvetta, ja toimijat ovat myös itse kiinnostuneita olemaan mukana kehittämistyössä sekä erilaisissa ruokatoimijoiden keskisissä että monialaisisemmissakin verkostoissa. Tutkimuksen tuloksia voidaan varmasti hyödyntää tarkoituksenmukaisesti, eli Arctic Food Lab -projektin jatkosuunnittelussa ja kehittämissuunnitelman tukena. Tulokset antavat hyvän pohjan suunnittelulle ja varmasti herättävät myös toimeksiantajan kiinnostuksen tehdä lisää projektia tukevia jatkotutkimuksia. Opinnäytetyöstä hyötyy erityisesti Oulu2026-hanke, mutta varmasti myös alueen ruokatoimijat.