Pajunköydestä pajupilliin : Selvitys pajun käytöstä ja viljelystä Suomessa - Kotka, Marja-Liisa (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2012)
Työssä on tutustuttu hyvin yleiseen, kosteissa paikoissa kasvavaan pajuun ja sen yli 30 lajin levinneisyyteen Suomessa. Yleisimmät lajit, kuten kiiltolehtipaju, on levinnyt koko maahan, kun taas harvinaisemmat lajit kasvavat hyvin pienillä alueilla Etelä tai Pohjois-Suomessa. Työssä on käyty läpi pajun käyttömuotoja lääkinnässä, punonnassa, askartelussa ja käyttöesineiden valmistuksessa. Pajun käyttö energialähteenä ja karjan rehuna on jätetty työstä pois. Työhön on koottu pajuun liittyviä vanhoja uskomuksia, tari-noita ja riittejä. Työn tavoite on tutustua suomalaisiin pajutiloihin ja selvittää, onko pajun viljely kannattavaa. Puhelinhaastatteluilla ja käymällä pajutilalla selvisi, millaisia pajulajeja tiloilla viljellään. Ne ovat helposti punoutuvia, pitkiä ja taipuisia lajeja. Pajutilojen toimintaan tutustumalla selvisi myös, miten pienillä alueilla pajua viljellään. Tilojen koko on vain muutamia aareja ja korkeintaan neljä hehtaaria. Pajun viljelyn haasteena on runsasluminen talvi, jolloin pajun kerääminen on hankalaa. Askartelupajun kysynnän vähäisyydestä johtuu, ettei pajun viljelyä kannata laajentaa. Se tulee pysymään harrastusmuotoisena. Pajutilojen kannattavuus perustuu muihin toimintoihin, kuten kurssien järjestämiseen. Tällä hetkellä kiinnostus näyttää olevan viherrakentamisen suuntaan. The thesis becomes acquainted with the common willow tree and the more than 30 willow species in Finland; all of which grow in damp places. The most common species, such as kiiltolehtipaju has spread throughout the country, while the rarer species grow only in very small areas in southern and northern Finland. The thesis outlines the use of willow in medicine, plaiting, crafting and its use in the manufacture of objects. The use of willow as an energy source, and as feed for farm animals is left out of this work. The thesis includes a collection of old beliefs, stories and rituals. The goal of this thesis is to learn about Finnish willow farms and to determine whether willow cultivation is profitable. Telephone interviews and visits to farms clarified what kind of wicker willow species are grown on farms. They are readily intertwined, long and flexible species. For willow activities, please visit our facilities which also reveals how the willow is grown in small areas: but only in a few areas and on no more than four hectares at a time. The challenges for the cultivation of wicker are: a snowy winter and also willow gathering is difficult. Because demand for hobby crafts is slight it is not profitable to expand the growing of willow; it will remain a hobby form. On farms the profita-bility of willow craft is based on other activities, such as training courses. At the moment, there seems to be a growing interest in landscaping, building things like arches and fences, as well as crafting garden furniture etc. using young green willow branches.