Nuorten musiikkiharrastustilat Porissa : Musiikki osana mielen hyvinvointia - Koski, Tuomas (2021)
Tässä opinnäytetyössä tarkoituksena oli tutkia keinoja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi musiikkiharrastusmahdollisuuksien kautta. Mielekäs harrastus ja sosiaalisten suhteiden luominen ovat tärkeä osa nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä. Opinnäytetyön tarkoitus olikin osoittaa, että nuorten musiikkiharrastuksen mahdollistaminen on hyvä keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä, tarjota heille onnistumisen kokemuksia ja tukea mielenterveyteen, sekä mahdollisuus luoda sosiaalisia kontakteja. Opinnäytetyössä tutkittiin 13–29-vuotiaiden nuorten musiikkiharrastustilojen kysyntää ja tarjontaa Porin kaupungissa. Harjoitustilojen kysyntää ja tarjontaa selvitettiin niin sähköpostihaastatteluilla, kuin internet-kyselylläkin. Internet-kyselyssä käytössä oli niin kvalitatiiviset kuin kvantitatiiviset menetelmät. Tutkimuksessa selvisi, että Porissa helposti saavutettaville musiikkiharrastustiloille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Tutkimuksessa verrattiin Porin kaupungin tilannetta neljään muuhun, samankokoiseen tai hieman pienempään suomalaiseen kaupunkiin. Nämä kaupungit olivat Kouvola, Kotka, Lappeenranta ja Rovaniemi. Vertailu suoritettiin haastattelemalla näiden kaupunkien nuorisotyön ammattilaisia sähköpostitse. Vertailu osoitti, että näissä kaupungeissa musiikkiharjoittelutilojen tilanne samantasoinen tai parempi kuin Porissa. Opinnäytetyön toiminnallisessa osuudessa laadittiin rahoitushakemus Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lle nuorten musiikkiharrastustilojen ja siihen liittyvän toiminnan parantamiseksi Porissa. Rahoituksella mahdollistettaisiin päihteettömän musiikkikeskuksen perustaminen nuorille, joka sisältäisi harjoittelutiloja ja jonkin asteisen esiintymistilan, jossa nuoret saisivat toteuttaa itseään turvallisessa ympäristössä, sekä kehittää sosiaalisia taitojaan luomalla sosiaalista verkostoa. Tiloissa olisi myös lainattavia soittimia, jotta vähävaraisempienkin perheiden nuoret pääsisivät toteuttamaan itseään musiikkiharrastuksen kautta. Lisäksi tiloissa toimisi myös sosiaalialan ammattilaisia tarjoamassa keskusteluapua, sekä ohjausta erilaisten instanssien kanssa toimimisessa The purpose of this thesis was to research ways to prevent the social exclusion of the youth through the music hobby. A sensible hobby and creating social relationships are important face in preventing youth’s social exclusion. This thesis shows, that enabling of youth’s music hobby is a good way to prevent youth’s social exclusion, offer them the feeling of success and support their mental health, and a chance to create social contacts. In this thesis I researched the demand and supply of music training premises for young people aged 13-29 years in the City of Pori. The demands and supplies were researched with e-mail interview and inquiry on internet. The inquiry included qualitative and quantitative questions. The research showed that the demands for the music training premises were bigger the City of Pori can supply. The research also compared Pori’s situation to three other same-size or bit smaller cities in Finland. The cities were Kotka, Kouvola, Lappeenranta and Rovaniemi. The comparison was made by interviewing the youth workers of these cities by e-mail. The comparison showed that the music training premises situation was better in these cities. The thesis also explains why music as a hobby is good for the mental health of young people, and how it prevents the risk of social exclusion. The functional part of this thesis included the making of funding application for a youth music center. With funding we have the opportunity to establish a youth music center, which would include music training premises and some sort of platform, in which the youth could express themselves in safe environment and develop their social skills by creating social network. The music center also would include some musical instruments, so that the young people of disadvantaged families can also express themselves by music. The premises would also include the services of a few social work professionals, offering their workmanship in for example interaction in difficult life situations, and guidance to work with different instances.