Lapsen traumaprotokolla : toimintaohje osaksi Pohjois-Karjalan Pelastuslaitoksen traumaprotokollakokonaisuutta - Kupari, Heidi; Tahvanainen, Juuso-Petteri (2021)
Opinnäytetyön aiheena oli lapsi traumapotilaana. Työ käsitteli lapsipotilaan erityispiirteitä ja vammautumista sekä vammatilanteiden hoitotoimenpiteitä ensihoidossa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää lapsipotilaan traumaprotokolla Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle. Protokolla sisältää ohjeistuksen lapsen traumatilanteiden ensihoitoon. Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos on laatimassa laajaa traumaprotokollakokonaisuutta, josta tämä työ toimii osana. Lisäksi opinnäytetyössä laadittiin PowerPoint -koulutus aiheesta Pelastuslaitoksen Moodle-alustalle. Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistehtävänä. Aihetta käsittelevän kirjallisen teoriaosuuden pohjalta kehitettiin aiheesta protokolla eli hoito-ohje. Lähdemateriaalina käytettiin näyttöön perustuvaa tietoa suomen ja englannin kielellä. Työ rajattiin koskemaan vammojen hoitoa ABCDE-mallin mukaisesti. Työn tuotoksena syntyi PowerPoint-koulutus sekä sähköisessä ympäristössä oleva protokolla, jotka luovutettiin Pohjois-Karjalan Pelastuslaitoksen käyttöön. Protokolla liitetään osaksi suunniteltua kenttäohjausjärjestelmää eli KEJO-järjestelmää. Kaikki oikeudet tuotokseen ja vastuu tiedon ajantasaisuudesta siirtyvät samalla Pohjois-Karjalan Pelastuslaitokselle. The topic of the thesis was pediatric patient in trauma care. The Thesis dealt with a pediatric nursing specialities, most typical trauma mechanism, nursing procedures and treatment of pediatric trauma patient. The purpose of the thesis was to create instruction of pediatric trauma care as a part of North Karelian Rescue department’s trauma protocol integrality. Protocol consists of the main points of instruction in pediatric trauma care. The thesis has been centralized to the treatment of trauma. Thesis was carried out as functional research. Theory section was based on evidence-based information sought in Finnish and English. The output of the thesis and all rights to the protocol will be assigned to the North Karelian Rescue departments. North Karelian Rescue departments will also have the responsibility to update the information in protocol. Protocol will be added as a part to the planned platform system, called as a KEJO-system. The Thesis examine pediatric patients from about 2 to 12 years old.