Vientikoulutuksella suomalaisia elintarvikkeita maailmalle. - Alatalo, Sari; Järvelä, Marja-Liisa; Kraft, Marru; Pöllänen, Elina; Römer-Paakkanen, Tarja (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, 2021)
Vientikoulutuksella suomalaisia elintarvikkeita maailmalle Suomen elintarvikevienti tarvitsee osaajia. Elintarvikkeiden viennin arvo Suomessa on ollut suhteellisen pieni verrattuna toimialan liikevaihtoon. Tavoitteena onkin kasvattaa ja jopa kaksinkertaistaa elintarvikealan vienti vuoteen 2025 mennessä. Jotta tähän päästään, Suomen elintarvikealan yritykset tarvitsevat lisää viennin ammattilaisia. Ammattikorkeakoulutasolla on nyt vastattu tarpeeseen saada vientiosaajia järjestämällä yrityksille ja opiskelijoille suunnattua elintarvikeviennin koulutusta. Koulutusta on järjestetty koko Suomen laajuisesti useamman korkeakoulun yhteisvoimin - Xamk, Haaga-Helia, Karelia, Lapin amk ja Oamk. Mukana on ollut osarahoittajana myös Maa- ja metsätalousministeriö. Tähän mennessä kahdessa peräkkäisessä hankkeessa on järjestetty kolme noin puolen vuoden ajanjaksolle ajoittuvaa koulutusta - neljäs on parhaillaan käynnissä. Koulutukset perustuvat yritysten ja työelämän tarpeisiin. Yritykset ovat toteutuksissa vahvasti mukana oman henkilökunnan osallistumisen kautta, että opiskelijoiden kumppaneina. Varsinaisen koulutuksen toteuttamisessa on ollut mukana lukuisa joukko elintarvikealan asiantuntijoita sekä kotimaasta että ulkomailta. Koulutukset ovat saaneet kentältä kiitosta asiantuntemuksesta. Lisäksi koulutus on koettu erinomaiseksi tavaksi verkostoitua viennistä kiinnostuneiden yritysten ja muiden tahojen kanssa (varsinaiseen artikkeliin tulee mukaan haastatteluja ja kokemuksia yhteistyöstä). Hankkeiden toteuttamien pilottikoulutusten aikana on saatu vahvistusta sille, että elintarvikealalla on selvä tarve saada alan erityispiirteisiin keskittyvää viennin osaamisen koulutusta. Koulutusta kehittäneiden toimijoiden tavoitteena onkin saada aikaan korkeakoulutasoinen pysyvä koulutus, joka ottaisi huomioon nimenomaan elintarvikealan tarpeet ja tukisi verkostojen kehittämistä ja ylläpitämistä. Export training boosting Finnish foodstuffs abroad Finland needs more experts in the field of food export. Compared to the sales volume of the whole industry, the value of the foreign trade is relatively small. In consequence, the goal is set to double the value of the food export by 2025. To reach this goal, Finnish companies need more expertise on exporting food. Several institutions of higher education are now responding to the need by planning and organizing food export training for companies and students. Two consecutive projects have provided four training programs each lasting six months – one is currently running. The Ministry of Agriculture and Forestry is the co-funder in the projects. The content of the training programs is planned to serve the needs of companies and the food industry as a whole. The Finnish food and beverage companies are an integral part of the training as participants and as partners for students. In practice, the training programs have been conducted by a group of specialists both from Finland and abroad. The feedback concerning the content has been remarkably positive. In addition, the training has proved to be an excellent platform for networking. The pilot training programs run by the projects have confirmed that there is a clear demand for export training, which focuses on the special requirements of the food industry. Consequently, the aim now is to establish a permanent training program in the level of higher education in a manner that will account for the needs of the food industry and support the networking of the actors in the field.