Teiden rakenteenparantamismenetelmät - Kämäräinen, Jari (2021)
Työssä tarkastellaan kirjallisuuden avulla yleisimpiä rakenteenparantamis-menetelmiä, kuten sidottujen kerrosten lisäystä, erilaisia remix-menetelmiä, kantavan kerroksen yläosan stabilointimenetelmiä, sekoitusjyrsintää, murske-nostoa, lujiteverkkojen käyttöä, tien luiskien loivennusta sekä tierakenteen kui-vatuksen parantamista. Pääpaino rakenteenparantamismenetelmien käsitte-lyssä on rem- ja rem+-menetelmissä sekä remix-stabilointimenetelmässä. Tien rakenteenparantamissuunnittelua varten rakenteen alustavat tarkastelut tehdään rekisteritietojen pohjalta. Pääasiallisina lähteinä käytetään kuntotieto-rekisteriä ja tierekisteriä. Rekisteritiedoista saadaan selville tielle tehdyt edelli-set toimenpiteet ja alustava arvio tierakenteen vaurioitumistavasta. Esiselvitys-vaiheen jälkeen kohteesta määritetään päällystevauriot, urautuminen, routa-vauriot ja tierakenteen kantavuus. Työssä käsitellään Lapin tiepiirin alueella vuonna 2007 toteutettua rakenteen-parannusurakkaa Vt.21:llä välillä Pekanpää- Kolari. Kohteen kokonaispituus oli noin 150 km, josta uudelleen päällystettiin noin 100 km. Kohteella käytettiin lähes kaikkia rakenteenparantamismenetelmiä raskaasta rakenteenparantami-sesta kevyeen rem- pintaukseen. Tarkempaan tarkasteluun kohteelta on valit-tu 14 km pituinen tieosuus väliltä Ylitornio-Pello. Esimerkkikohteelta on esitetty tieosittain rakenteenparantamissuunnittelun perus-lähtötiedot, kuten tien poik-kileikkaus, liikennemäärät, vauriosummat, urat ja kantavuus.