Patikointia, konsertteja ja kädentaitoja - selvitys kesäohjelmapalvelujen kehittämiseksi Rovaniemen Napapiirillä - Juntunen, Sirkka (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyöni tarkoitus oli selvittää, millaisia aktiviteetteja Rovaniemen Napapiirillä voitaisiin kesällä toteuttaa ja millaisiin ohjelmapalveluihin matkailijat mahdollisesti osallistuisivat. Aihe taustoitettiin selvittämällä, mitkä tekijät vaikuttavat matkailun muuttumiseen elinkeinona, perehtymällä kesämatkailun kehittämiseen sekä perehtymällä aiempien tutkimusten tuloksiin. Rovaniemellä kesämatkailu on huomattavasti talvea hiljaisempi, joten tietoa siitä ei ole kovin paljon saatavissa. Työssä tarkastellaan Napapiiriä myös alueena, mitä kesäohjelmapalveluihin voisi sisältyä Rovaniemen matkailualue huomioiden. Tutkimusmenetelmänä käytettiin määrällistä haastattelua informoituina kyselyinä. Vilkkaimpaan loma-aikaan haastateltiin heinä - elokuussa yhteensä 200 Rovaniemen Napapiirillä liikkunutta kotimaan ja ulkomaan matkailijaa. Tuloksissa tuli esille, että matkailijat osallistuisivat mahdollisesti Rovaniemen Napapiirillä kesällä aktiviteetteihin eli ohjelmapalveluihin. Selvä enemmistö matkailijoista tulee Rovaniemellä vapaa-ajallaan. Suomalaisista suurin osa viipyy Rovaniemellä vain päivän. Kaikkia matkailijoita kiinnostaa luonto, kulttuuri ja historia sekä kädentaidot. Myös häät ohjelmapalveluina olivat suosittuja. Kovin suuria eroja suomenkielisen ja englanninkielisen kyselyn välille ei syntynyt. Kädentaidoissa etenkin suomenkielisiä matkailijoita kiinnosti korukiven hiominen. Geologiaa ei Rovaniemellä ole vielä paljon hyödynnetty matkailussa. Kyselyn tulosten pohjalta Rovaniemen Kehitys voi myöhemmin hakea projektirahoitusta Lapin korukivien näyttelyn rakentamiseksi Rovaniemen Napapiirillä. Projektiin on trkoitus ottaa mukaan joitakin paikallisia käsityöläisiä, jolloin projektista on hyötyä myös yrityselämään. The aim of this thesis was to clarify, what kind of summer activities could be developed at the Arctic Circle in Rovaniemi and what kind of summer activities tourists would possibly participate in. The background information was searched by clarigying the tendencies that have an impact on how toursm ...