Meri-Lapin ravintoloiden kilpailija-analyysi ja ravintolan perustamisen lähtökohdat - Karppinen, Jonna; Finnberg, Marjo (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyömme tavoitteena oli selvittää mitä ravintoloita Meri-Lapin alueella on, ja mitkä voisivat olla tulevia kilpailijoitamme. Tavoitteenamme oli myös kartoittaa millaisille ravintolayrityksille voisi olla markkinarakoa, ja miten ravintola perustetaan. Perehdyimme ensin ravintolan perustamisen teoriaan, jonka jälkeen teimme kilpailija-analyysin Meri-Lapin alueen ravintoloista. Tarkempaan analyysiin valitsimme neljä mielestämme vahvinta Meri-Lapin ravintolaa, joita analysoimme omien kokemusten ja vapaan havainnoinnin avulla. Haastattelimme Kemin elinkeinopalveluiden kehittämiskoordinaattori Jani Koskelaa. Teemahaastattelusta saimme asiantuntijan näkemyksen Meri-Lapin alueen ravintolatarjonnan nykytilasta ja kehitystarpeista. Teimme myös Internetin kautta kyselyn Meri-Lapin alueen asukkaille. 101 Vastauksista saimme selville asukkaiden ravintolakäyntitiheyden ja heidän näkemyksiään alueen ravintolatarjonnan riittävyydestä, kehitystarpeista ja palvelun laadusta. Opinnäytetyön tuloksina oli, että alueen ravintolatarjonta on määrältään laaja verrattuna alueen asukaslukuun, mutta suuri osa asukkaista käyttää ruokaravintolapalveluita suhteellisen harvoin. Selvisi myös, että ravintolatarjonnan kehittämisen, palvelun laadun ja ravintolakäyntitiheyden muuttamisen lisäksi pitäisi saada muutettua myös alueen asukkaiden asenteita ravintopalveluiden käyttämisestä myönteisempään suuntaan. Työn tuloksina syntyi monia liikeideoita ja ravintolakonsepteja, mitä Meri-lapin alueelle tarvittaisiin. Näistä eniten kannatusta saaneet, mielestämme kannattavimmat ja toteutuskelpoisimmat olivat lapsiperheille suunnattu teemaravintola sekä bistro-tyyppinen seurusteluravintola. Mahdollisina Meri-Lapin alueen tulevina ravintolayrittäjinä aiomme hyödyntää näitä saatuja tuloksia. The aim of this thesis was to investigate the types of restaurants in the Sea-Lapland area, and which of them could be future competitors of the authors’ restaurant. The aim was also to survey what kind of restaurants could have a niche on the market, and how ...