Yhteistyö psykiatrisen potilaan läheisen kanssa hoitotyössä - Heinonen, Petri; Sikiö, Marika (2021)
Opinnäytetyö oli osa Eläytyen osalliseksi -hanketta, jonka lähtökohtana on pyrkiä parantamaan ylisukupolvisen kuormittuneisuuden taakkaa kantavien 15–29-vuotiaiden nuorten osallisuuden kokemusta. Opinnäytetyön tavoite oli kehittää yhteistyötä psykiatrisen potilaan läheisen ja hoitohenkilökunnan välillä. Opinnäytetyön tarkoitus oli kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla tuottaa tietoa yhteistyöstä psykiatrisen potilaan läheisen kanssa hoitotyössä. Aineisto analysoitiin induktiivisen sisällönanalyysin avulla. Aineistoa analysoitaessa esiin nousi kolme keskeistä teemaa: psykiatrisen potilaan läheisen näkökulma yhteistyöstä hoitohenkilökunnan ja psykiatrisen potilaan kanssa, potilaan näkökulma yhteistyöstä läheisen kanssa sekä sairaanhoitajan näkökulma yhteistyöstä psykiatrisen potilaan läheisen kanssa. Psykiatrisen potilaan läheisen näkökulmaa tarkasteltaessa keskeisiksi aiheiksi nousivat läheisen kokema vastuu potilaan hoidosta, läheisen tukeminen ja tunteiden huomiointi sekä tiedonhalun tyydyttäminen, ja läheisen kuulluksi tulemisen tarpeen huomiointi. Potilaan näkökulmasta aihetta tarkasteltaessa tärkeimmiksi seikoiksi nousivat läheisen hoidossa mukanaolon herättämät ristiriidat potilaassa sekä potilaan oikeuksien huomiointi. Sairaanhoitajan näkökulmasta keskeisiä asioita olivat sairaanhoitajan erilaiset tavat lähestyä yhteistyötä, sairaanhoitajan vastuu hoitokokonaisuuden hallinnasta sekä sairaanhoitajan kokemukset, joista välittyi luottamuksen ja tiedon jakamisen tärkeys. Jatkotutkimusehdotuksena on tulevaisuudessa tehdä kyselytutkimus hoitohenkilökunnalle yhteistyöstä psykiatrisen potilaan läheisen kanssa. Kyselytutkimuksen avulla olisi mahdollista saada tietoa yhteistyön toimivuudesta, ja siitä, kuinka psykiatrisen potilaan läheinen voitaisiin huomioida entistä paremmin psykiatrisen potilaan hoidossa. The purpose of this study was to examine the cooperation between the nursing personnel and the close relative or friend of a psychiatric patient. The study was conducted as a narrative literature review and the selected material (10 studies from Finland, Germany, Canada, Brazil, Iceland, UK, Italy and Netherlands) was analysed by means of an inductive content analysis. Three key themes were formed: The point of view of the psychiatric patient’s relatives and friends about the cooperation, the point of view of the psychiatric patient’s and the point of view of the mental health nurse about the cooperation. The findings indicated that the relatives and friends were conflicted with responsibility about the psychiatric patient and selfcare. The point of view of the psychiatric patient showed that when relative or a friend is part of mental health care there might be conflicts between a patient and the relative or friend about the quality of the care. The point of view of the mental health nurses showed that there are many different roles for the nurse and mental health nurses have the overall responsibility for the cooperation with the loved one.