PITKOSPUUT – LAUSUNTOTYÖN KEHITTÄMISHANKE : Yhdyskuntapalvelun soveltuvuusselvitys eri toimijoiden silmin Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueella - Rasku, Teresa; Pesonen, Jenni (Laurea-ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyössämme tutkittiin yhdyskuntapalvelun soveltuvuusselvitystä eri toimijoiden näkökulmasta Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueella. Tarkoituksena oli kartoittaa alueen lausuntotyötä koskevia kokemuksia yhdyskuntapalvelusta ja siihen liittyvästä soveltuvuusselvityksestä, niiden merkityksiä eri toimijoille sekä mahdollisia kehittämisen kohteita eri toimijoiden näkökulmasta. Opinnäytetyömme on Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen arviointikeskuksen koordinoiman Pitkospuut – hankkeen alkukartoitus yhdyskuntapalvelun soveltuvuusselvityksen osalta. Pitkospuut on kaksi ja puoli vuotta kestävä hanke, jonka tarkoituksena on lausuntotyön kehittäminen sekä käytänteiden yhtenäistäminen Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueella. Hankkeen tietopohjana on käytännön kokemus, jota sekä arviointikeskuksilla, yhdyskuntaseuraamustoimistoilla että vankiloilla on yhteisistä asiakkaista. Tutkimuksemme kohderyhmänä olivat lausuntojen pyytäjät eli syyttäjänvirastot ja käräjäoikeudet sekä lausuntojen laatijat eli arviointikeskukset ja osa yhdyskuntaseuraamustoimistoista. Tutkimus toteutettiin sähköisellä puolistrukturoidulla kyselylomakkeella kevään 2012 aikana. Tutkimusaineisto analysoitiin kvantitatiivisen aineiston osalta SPSS-ohjelmalla ja kvalitatiivinen aineisto sisällönanalyysin avulla. Opinnäytetyömme näkökulmaksi valitsimme rikosseuraamusalan asiakkaiden tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden. Saavutimme opinnäytetyöllemme asetetut tavoitteet, sillä saimme kyselytutkimuksen avulla arvokasta tietoa eri toimijoiden asenteista sekä itse yhdyskuntapalvelua että siihen liitettävää soveltuvuusselvitystä kohtaan. Lausuntojen pyytäjien ja lausuntoja laativien niille antamat merkitykset olivat pääpiirteittäin yhdenmukaisia, mutta myös kehittämiskohteita nimettiin erityisesti arjen käytäntöjä koskien. Pitkospuut – the assessment work development project Suitability assessment of the community service through the eyes of different actors in the Criminal Sanctions region of Eastern and Northern Finland Our thesis ...