Karjalan Prikaatin siviilihenkilöstön osallistuminen kenttäkelpoisuustesteihin ja ohjattuun viikkoliikuntaan - Karttunen, Heli (Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, 2009)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Karjalan Prikaatin siviilihenkilöstön osallistumista puolustusvoimien kenttäkelpoisuustesteihin ja ohjattuun viikkoliikuntaan. Tarkoituksena oli selvittää lisäksi mahdollisia syitä, miksi Karjalan Prikaatin siviilit eivät näihin osallistu. Kohdeotoksena oli Karjalan Prikaatin siviilihenkilöstö (N=133). Kohdeotokseen ei otettu virkavapaalla olevia sekä heidän sijaisiaan. Tutkimus oli kvantitatiivinen ja se suoritettiin puolistrukturoidun kysymyslomakkeen sekä Puolustusvoimien optisen tiedonkeruulomakkeen avulla. Tut-kimustulokset analysoitiin Puolustusvoimien Jotos-tietokoneohjemaa (Joukkojen omatoiminen mielipiteiden seurantajärjestelmä) käyttäen lokakuussa 2009. Vastausprosentiksi muodostui 60,2. Tutkimuksen mukaan suurin osa siviilihenkilöistä on yli 40-vuotiaita ja pitkään Puolustusvoimilla palveluksessa olleita. Tutkimustulosten mukaan siviilihenkilöstö osallistuu passiivisesti ohjattuun viikkoliikuntaan suhteessa siihen, kuinka paljon he vapaa-ajalla harrastavat liikuntaa. Liikunnan harrastaminen ei ole riippuvainen vuodenajasta. Suurin osa (71,4 %) vastaajista käy suorittamassa kuntotestit. Tutkimuksesta ilmeni, että siviili-henkilöt, jotka eivät harrastaneet työpaikkaliikuntaa, eivät myöskään osallistuneet testaukseen. Karjalan Prikaatin tarjoamista liikuntamahdollisuuksista sekä varuskunnassa että varuskunnan ulkopuolella tiedettiin hyvin. PAK-marsseille osallistui 26 % siviilihenkilöstöstä. The purpose of this study was to examine how Karelia Brigade’s civilian employees take part in the structured weekly physical education and field combat ability test. The purpose was also to clarify why civilian employees did not take part in the structured weekly physical education and field combat ability tests. The target group was Karelian Brigade’s civilian employees (N=133). In the target group were not accepted persons who were off duty and their substitutes. The research is a quantitative one and (it) semi-structured questionnaires were used. The results were ...