Muovien kierrätys pohjoiskarjalaisissa kestomuovialan yrityksissä - Astikainen, Karri (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mikä on muovien kierrätyksen tila pohjoiskarjalaisissa kestomuovialan yrityksissä. Tutkimus jaettiin kolmeen osa-alueeseen, jotka käsittelevät muovijätteen syntymistä, kierrätyksen toteuttamista ja sen kustannuksia sekä ympäristöajattelun asemaa yritysten toiminnassa. Tutkimus toteutettiin sähköpostihaastatteluna. Yrityksiltä tiedusteltiin ensin puhelimitse kiinnostusta osallistua tutkimukseen. Tämän jälkeen yrityksille lähetettiin tutkimuskysymykset. Saadut vastaukset analysoitiin ja koottiin yhteen. Tutkimustuloksista selviää, että yritykset ottavat muovijätteen kierrätyksen vakavasti ja asiat hoidetaan lakien ja säädösten mukaisesti. Saadut tulokset kierrätyksen järjestämisestä vastaavat hyvin ennakko-odotuksia. Luontevana jatkona tälle opinnäytetyölle olisi tehdä sama tutkimus uudestaan viiden tai kymmenen vuoden kuluttua ja vertailla silloin saatavia tuloksia nyt saatuihin. Tämän saman tutkimuksen voisi toteuttaa vertailevana myös Keski-Euroopan muoviteollisuuden kanssa. The main objective of this study was to find out how the recycling of plastics is organized in North Karelian thermoplastic companies. The study was divided in a three different sections. The first section examines how much plastic waste companies produce. The second part deals with the organization of recycling and its costs. The last part clarifies how the companies note the sustainable development in their operations. The empirical part of this study was conducted by email interviews. The companies were first asked by phone to take part in this study. Next, the research questions were sent to the companies. Their responses were analyzed and categorized. The study results show that companies take plastic recycling seriously. The results of how recycling is organized correspond well to the expectations. A recommendation for further research would be to replicate the study after five or ten years, expand its scope to include data on recycling of plastics in Central Europe, and compare the results ...