Saamelaisjärjestöt ja niiden verkostoituminen Suomessa - Vento, Ida (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyöni käsittelee saamelaisten ja erityisesti saamelaisliikkeen ja siitä syntyneiden saamelaisjärjestöjen toimintaa ja verkostoitumista alan muiden toimijoiden kanssa. Työni tavoitteena on lisätä alan toimijoiden ja opiskelijoiden tietoisuutta saamelaisjärjestöistä. Ne edustavat alkuperäiskansoja maassamme, ovat tärkeä kulttuurinen vähemmistö sekä tärkeä linkki luonnonsuojelutyöhön arktisilla alueilla. Tulevaisuuden luonnonsuojelutyön sekä monikulttuurisuustyön ammattilaisille olisi hyödyllistä tuntea omia alkuperäiskansojamme Euroopan sisällä sekä sen rajapinnoilla. Tämä voisi edistää tehtävien hankkeiden moninaisempaa hyödyn jakamista. Työmenetelminäni käytin kirjallisia ja suullisia haastatteluja käyttäen puhelinta, skype-yhteyttä ja sähköpostia sekä harjoitteluni aikana käytyjä keskusteluja. Tämän lisäksi pyrin tutkimaan laajasti alan kirjallisuutta sekä sekä ajankohtaisia artikkeleita lehdissä ja internet-sivustoilla. Vaikka työni on vain pieni katsaus saamelaisjärjestöihin, on sillä kuitenkin hyödynnettävyyttä esimerkiksi tehtävien kampanjoiden taustamateriaalina tai yhteistyökumppanuuksia sekä uusia hankkeita suunniteltaessa. Toivon työni antavan lukijoilleen uusia ajatuksia saamelaisuudesta ja uusia ideoita työhön järjestötyön kentällä. My thesis tells about sami people, their political movement and organisations made by this movement and about their networks with other operators in NGO-field. Goal of my work is to spread information about sami-organisations to operators and students in our working-field, because they present indigenous people in our country and they are also important cultural minority. They are also important link to neture protection work in arctic areas. It would be useful to workers in nature protection and multicultural working fields to know our indigenous people inside Europe and near its' borders. It could promote to share campaigns' various benefits. My working methods were different interwiews by phone, skype, e-mail, letter and discussions. Also I read many ...