Jääajomanuaali Neste Shipping Oy:lle - Leskinen, Tuomo (Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, 2012)
Lisääntyneet öljykuljetukset Itämerellä sekä kansainväliset sopimukset ja kansalliset vaatimukset arktisilla vesillä navigoinnista ovat lisänneet öljy-yhtiöiden intressejä turvallisuus- ja ympäristöasioissa ja saanet ne vaatimaan näillä alueilla operoivilta tankkialusvarustamoilta ohjeistusta turvallisesta operoinnista jäisissä olosuhteissa. Opinnäytetyössä tarkasteltiin liitteenä olevan Neste Shipping Oy:lle tehdyn jääajomanuaalin laatimisprosessia, navigointiin jäissä tai arktisilla merialueilla liittyviä sopimuksia ja niiden vaikutuksia ja aiheuttamia toimenpiteitä. Tilaajan toimeksiannosta manuaaliin lisättiin myös varsinaisen jääajon ulkopuolinen osa Grönlannin öljyterminaaleista. Työn pääpaino on jäissä navigoinnissa ja erilaisten jäätyyppien ominaisuuksissa. Tähän osaan on koottu kokeneiden päälliköiden tietoa navigoinnista ja pyritty esittämään visuaalisesti eroja jäätyyppien välillä valokuvin ja tutkakuvien avulla. Lisäksi taustatiedoksi on koottu liikennöintiohjeistuksia eri merialueilta navigoitaessa jäisissä olosuhteissa sekä jääkarttatiedot esimerkkeineen. Työn tuloksena laadittiin Neste Shipping Oy:lle suomenkielinen jääajomanuaali alusten perämiesten työvälineeksi jäissä navigointia varten. Aikaisemmin hajallaan ollut suullinen ja kirjallinen perimätieto koottiin yhteen käsikirjaan yhdessä kansainvälisten määräysten ja ohjeiden kanssa. Aikaisemmin vain kokeneiden päälliköiden tiedossa olleita asioita saatiin myös taltioitua. Vaikka manuaali on kirjoitettu, työ ei ole valmis. Aluskohtaisia ohjeita tulee kehittää sekä kansainvälisiä ja kansallisia sopimuksia ja niiden muutoksia tulee seurata. The growth of oil transportation at the Baltic Sea and the international protocols and agreements as well as national requirements concerning the navigation at Arctic waters have made the oil companies whose increased interests in safety and environmen-tal issues demand from shipping companies documented procedures for safe operation s of vessels in ice and/or sub-zero condition in their safety management ...