Sosiaalityö työvoiman palvelukeskuksessa. : työelämävalmiuksien arvioinnin toteutuminen ja kehittämistarpeet. - Ekholm, Sami (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2012)
Sami Ekholm. Sosiaalityö työvoiman palvelukeskuksessa.Työelämävalmiuksien arvioinnin toteutuminen ja kehittämistarpeet. Helsinki, kevät 2012, 106 s., 6 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Sosiaalialan koulutusohjelma, päihteet ja syrjäytyminen koulutusohjelma. Sosionomi (YAMK). Tämän opinnäytetyön tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Helsingin työvoiman palvelukeskuksen sosiaalityössä tehtävää työelämävalmiuksien arviointityötä ja nostaa esiin arviointityön kehittämiskohtia. Huomio kiinnittyi arviointityön menetelmiin. Menetelmien tarkastelu keskittyi sosiaalityön arviointityöhön ja kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuuteen arvioinnissa. Tutkimusaineisto kerättiin Helsingin työvoiman palvelukeskuksen sosiaalityöntekijöiltä ja sosiaaliohjaajilta sähköisellä kyselylomakkeella syksyllä 2011. Kyselyssä oli määrällisiä ja laadullisia kysymyksiä. Kyselyyn saatiin 26 vastausta. Tuloksien mukaan työvoiman palvelukeskuksen sosiaalityössä tehtävä arviointi oli asiakkaan koko elämäntilanteen kattavaa arviointia. Työllistämisen orientaatio tuotti arviointiin vertailukohdan, asiakkaan tilannetta arvioitiin suhteessa työelämän vaatimuksiin. Asiakkuuden alussa arvioitiin myös asiakkaan valmiuksia suhteessa työvoiman palvelukeskuksen aktivointipalveluiden vaatimuksiin. Arviointi miellettiin toisinaan asiakkuuden ajankohtaisuuden arviointina. Työllistämistavoitteet ja erityisesti TE-hallinnon työvoimaohjaajien nopea työllistämispalveluiden tarjonta tuottivat haasteita sosiaalityössä tehtävän kokonaisvaltaisen arvioinnin toteutumiselle. Arviointiprosessi nähtiin kestävän koko asiakkuuden ajan. Alkuarviointi nähtiin merkittävänä osana arvioinnissa, mutta toimisto-olosuhteissa tehtävä työelämävalmiuksien arviointi nähtiin haasteellisena. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuminen nähtiin tuottavan todellisempaa tietoa asiakkaan valmiuksista. Monista tietolähteistä huolimatta, tietoa ei kuitenkaan ollut aina riittävästi arvion muodostamiseksi. Eri tietolähteistä saatu tieto nähtiin toisinaan ristiriitaisena. Myös kuntouttavan ...