Markkinakartoitus Rovaniemen alueelta - Koivuranta, Eveliina (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämä työ on tutkimuksellinen opinnäytetyö. Työn tavoitteena oli selvittää Rova-niemen tämän hetkinen markkinatilanne toimeksiantajan näkökulmasta. Samalla selvitettiin Rovaniemen kasvavan turismin vaikutus alueen markkinoihin. Toimeksiantajana toimii länsisuomalainen kaupanalan yritys, jolla olisi kiinnostusta laajentaa toimintaansa myös Pohjois-Suomeen. Rovaniemen markkinat ovat herättäneet toimeksiantajassa mielenkiintoa jo pitkään, mutta matkailun vaikutus markkinoihin mietityttää. Teoriaosuudessa käydään läpi markkinatiedonhankintaa. Siinä käsitellään muun muassa yritysten välistä kilpailua, kilpailun mittareita ja kilpailija-analyysia. Samalla selvitetään perusteita kauppapaikan sijainnin valintaan tavaratalon näkökulmasta. Tietolähteinä tälle työlle käytettiin Rovaniemen kaupungin kotisivuja ja tilastokes-kuksen tietoja. Tähän työhön on kerätty kaikki toimeksiantajaa kiinnostava ja hyö-dyttävä tieto itse kaupungista ja sen markkinoista. Lisäksi toimeksiantaja halusi selvityksen kasvavan matkailun vaikutuksista markkinoihin. Rovaniemi on selvitysten mukaan kasvava ja mahdollisuuksia täynnä oleva markkina-alue. The aim of the present thesis was to analyse the market situation in Rovaniemi from the perspective of the commissioning party. In addition, the effect of growing tourism in Rovaniemi on the regional market was investigated. The commissioning party of this thesis was a Western Finland company interested in expanding their business to Northern Finland. The market in Rovaniemi had interested the commissioning party for long, but they wanted to know more about the effects of tourism on the market in question. In the theoretical part of this study, the process of collecting market information is discussed. The topics dealt with include competition between companies, the indicators of competition, and competitor analysis. Moreover, the criteria for the choice of business location are discussed from the viewpoint of a department store. The sources of information for this work consisted of the home pages of the Town of Rovaniemi and the information of Statistics Finland. All information about the town itself and its market of interest for the commissioning party was gathered to the thesis. Furthermore, the commissioning party wanted to have a report on the effects of increasing tourism on the market. According to the reports, Rovaniemi is a growing market area full of opportunities.