Vuorotyön ja vapaa-ajan yhteensovittaminen matkailualalla : Kyselytutkimus itäisen Pohjois-Suomen alueella - Rönkkö, Mikko (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyö toteutettiin itäisen Pohjois-Suomen majoitusliikkeissä tutkimuksena, jonka kohteena olivat vuorotyöntekijät. Opinnäytetyössä kartoitettiin vuorotyön vaikutuksia ihmissuhteisiin, vapaa-aikaan ja henkilökohtaiseen työhyvinvointiin sekä vuorotyöntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia työaikoihinsa. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda kuvaa itäisen Pohjois-Suomen alueella toimivien matkailualan työntekijöiden työhyvinvoinnista. Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin kyselylomakkeilla 2.4.2012 - 11.4.2012. Kyselylomakkeen laatimisessa hyödynnettiin Työterveyslaitoksen vuorotyökyselyä (2005). Kyselylomakkeita jaettiin 45, ja niitä palautettiin 21, joista jouduttiin hylkäämään 3. Vastausprosentiksi muodostui näin ollen 40. Vastaukset tarkastettiin ja käsiteltiin sekä analysoitiin Webropol-datan analysointi- ja kyselytyökalulla. Työn teoriaosassa käsitellään työhyvinvointikäsitettä, ajankäyttöä arjessa ja työssä sekä vuorotyötä työmuotona. Näin saadaan syvyyttä aiheeseen ja teoriapohjaa opinnäytetyöhön. Tutkimustuloksista nähdään vuorotyöllä olevan vaikutuksia ihmissuhteisiin ja vapaa-aikaan. Vastaajat kokivat vuorotyön häiritsevät vaikutukset uneen ja vireyteen hyvin samansuuntaisina ja työssä jaksamiseen hiukan lievemmin häiritsevänä. Kaikkein vähiten vuorotyön koettiin häiritsevän yleistä terveydentilaa. Suurin osa vastaajista koki, ettei vuorotyö vaikuta työilmapiiriin. Työstä nousevina työhyvinvointia tukevina tekijöinä nousivat esille ammatillisen kiinnostuksen ja työn haasteellisuuden merkittävä osuus nykyiseen työpaikkaan hakeutumisessa. Vuorotyöntekijöillä koettiin olevan mahdollisuuksia vaikuttaa työaikoihinsa. Kysyttäessä työhyvinvoinnin kehittämisideoita päätulokseksi nousi työvuorojen välisten lepoaikojen tärkeys. Uusien työvuorojärjestelmien tutkiminen ja kehittäminen voisivat olla jatkotutkimuksen aiheita. Tämänkaltainen tutkimus olisi mielenkiintoinen ajatellen matkailualan tulevaisuutta. This thesis was carried out in eastern North Finland hotels as a ...