Kohti esteettömyyttä : Esteettömyyttä kartoittamassa Sodankylässä - Tyni, Kaija; Mäkelä, Anne (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyömme tavoitteena on tehdä esteettömyyskartoitusta Sodankylän keskustan alueella. Kartoitamme palveluyrityksiä ja virastoja, joita käytetään päivittäisissä asioiden hoidossa. Selvitämme työssämme millaiset ovat kulkemismahdollisuudet vammaisella henkilöllä parkkipaikalta rakennuksen sisälle ja sisällä työhuoneisin. Tavoitteena on lisätä omaa tietämystä ja yleisesti ihmisten tietämystä esteettömyydestä. Opinnäytetyömme koostuu kahdesta osioista, teoreettisesta osuudesta ja oppaasta. Teoriaosuudessa käsittelemme yleensä esteettömyyttä sekä liikuntarajoitteisen, näkövammaisen ja kuulovammaisen henkilön näkökulmasta. Rakennetussa ympäristössä/ esteettömän ympäristön rakenteissa, on huomioitava käyttäjien erilaiset rajoitteet ulkona ja sisällä esteettömään liikkumiseen. Oppaaseen olemme koonneet kartoittamamme kohteet. Opinnäytetyömme on toiminnallinen työ, jonka teoreettismetodologisena viitekehyksenä sovellamme toimintatutkimuksen periaatteita. Tutkimus toteutettiin myös kvalitatiivisella eli laadullisella menetelmällä. Aineistoa keräsimme lomakekartoituksella, valituista kohteista. Kartoituslomakkeet täytimme kyselemällä, mittaamalla ja havainnoimalla. Kartoitustulokset kokosimme oppaaseen ”Kuljenko itsenäisesti vai avustajan kanssa”, ISA-tunnuksia käyttäen. Oppaassa on myös yhteystiedot ja julkisivu valokuva kohteesta. Esteettömyyskartoituksen tuloksista on helppo huomata liikuntaesteisten parkkipaikkojen vähyys, ulkoportaiden pienuus ja korkea nousu, luiskien epäkäytännöllisyys, sekä ulko-ovien aukaisun jäykkyys. Kartoituksessa esille tulleisiin epäkohtiin, on helppo puuttua ja tehdä muutos esteettömänpään ympäristöön. Kartoituksen aikana esteetön liikkuminen tuli päivän puheen aiheeksi. Esteetön ympäristö on kaikille tasa-arvoinen, antaa mahdollisuuden yhdenvertaisesti palvelujen esteetön saavutettavuus kaikille. Our bachelor´s thesis aims to make an accessibility survey in Sodankylä center. We identify businesses and agencies, which are used in daily affairs. We find out what are the opportunities ...