Sallan matkailualueen turvallisuuden kehittäminen - Tarkiainen, Annu; Turtinen, Heidi (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämän opinnäytetyön aiheena on Sallan matkailualueen turvallisuussuunnitelma. Tavoitteena on edistää Sallan matkailualueen turvallisuutta ja alueen yhteistyötä toimijoiden kesken. Opinnäytetyömme toimeksiantajana on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama Lapin matkailun turvallisuusjärjestelmä -hanke, joka on yksi Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin hankekokonaisuuksista. Opinnäytetyön teoriatausta pohjautuu matkailualueen turvallisuuteen ja sen suunnitteluun. Teoriataustassa käsitellään myös turvallisuusjohtamista, verkostoa, ennakointia, kriisinhallintaa ja riskienhallintaa. Aineistona käytettiin monipuolisesti kirja- ja internetlähteitä. Menetelmänä käytimme puolistrukturoitua haastattelua. Teimme eri haastattelulomakkeet viranomaisille, elinkeinolle, matkailualan oppilaitoksille ja rajayhteistyön toimijoille. Haastattelimme yhdeksää Sallan matkailun keskeistä toimijaa. Aineistona käytimme haastatteluista saatuja vastauksia. Aineiston analysoinnissa käytimme sisällönanalyysi-menetelmää. Haastatteluiden perusteella Sallan matkailualueen toimijat pitävät alueellista turvallisuussuunnitelmaa hyödyllisenä ja tarpeellisena. Suunnitelman pitää olla yhtenäinen ja kaikkien toimijoiden tiedossa, jotta matkailijoiden turvallisuus on taattu. Turvallisuussuunnitelmassa on oltava esimerkiksi alueellinen kriisiviestintäsuunnitelma, riskikartoitus, resurssikartoitus ja kuvaus alueen verkostosta. Haastatteluista saatujen vastausten avulla alueellisen turvallisuussuunnitelman runko saatiin muodostettua. Lapin matkailun turvallisuusjärjestelmä -hanke jatkaa turvallisuussuunnitelman rakentamista Sallan matkailualueella yhdessä toimijoiden kanssa. The subject of this thesis is creating a regional tourism safety plan for Salla. The aim was to improve tourism safety and security in the region of Salla and also to develop the co-operation between regional organizations and authorities. This thesis is commissioned by Tourism Safety and Security System in Lapland which is funded by European Social Fund (ESF). Safety ...