Utsjoen matkailualueen turvallisuuden kehittäminen - Valle, Henry (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämän opinnäytetyön selvityksen tutkimusongelma oli millaisella turvallisuussuunnitelmalla voisi kehittää matkailualueen turvallisuutta ja sen laatua. Sen lisäksi täytyi selvittää, mitä Utsjoen matkailualueen turvallisuussuunnitelma täytyy sisältää, minkälaisessa muodossa sen pitää olla, kuka vastaa sen toteuttamisesta ja päivittämisestä, miten se saadaan mahdollisimman laajaan jakeluun ja mitä turvallisuuteen vaikuttavia erityispiirteitä Utsjoen matkailualueella on.Selvityksen tuotos rajattiin Utsjoen matkailualueen turvallisuussuunnitelman runkoon. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Lapin matkailun turvallisuusjärjestelmä –hanke. Selvityksen aineisto kerättiin joulukuussa 2011 puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Haastattelut toteutettiin yhteensä seitsemälle henkilölle, joista kuusi on Utsjoen matkailualueen toimijoita, yksi maakunnallinen toimija. Haastateltavat olivat paikallisia viranomaisia ja matkailuyrittäjiä. Haastateltavat valittiin pääasiassa Utsjoen matkailualueelta, koska kyseisillä haastateltavilla on paljon tietoa alueen turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Yksi haastateltava valittiin Utsjoen ulkopuolelta, koska hän on erikoistunut valtioiden väliseen turvallisuusyhteistyöhön. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Selvityksen perusteella tärkein kehittämiskohde on Utsjoen matkailuyrittäjät ja elinkeinoharjoittajat. He tarvitsevat valmennusta ja koulutusta yritysturvallisuuteen liittyen, mikä on hyvä lähtökohta alueellisen turvallisuuden kehittämi-selle. Turvallisuus koettiin tärkeänä asiana matkailualueen kestävän kehityksen kannalta. Lisäksi haastatteluista ilmeni, että yhteistyöllä on suuri merkitys alueellisen turvallisuuden kehittämisessä. Tästä huolimatta yhteistyötä on yrittäjien välillä vähän. Merkittävä matkailualueen turvallisuutta edesauttava tekijä on Suomen ja Norjan välinen yhteistyö, josta on tehty sopimuksia eri vastuuviranomaisten välillä. Sairaankuljetuksien toimintavalmiusaikoja on saatu lyhenemään huomattavasti, kun apua voidaan pyytää Norjalta. ...