Meri-Lapin matkailualueen turvallisuuden kehittäminen - Kivilahti, Tiina; Junes, Toni (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämän opinnäytetyön aiheena on laatia turvallisuussuunnitelman luonnos Meri-Lapin matkailualueelle. Opinnäytetyön tavoitteena on ollut kartoittaa Meri-Lapin alueella turvallisuuden nykytila, havaittuja riskejä ja vaaratilanteita sekä edistää turvallisuusyhteistyötä. Opinnäytetyön toimeksiantajana on Lapin matkailun turvallisuusjärjestelmä -hanke, jonka tarkoituksena on ollut kehittää Lapin alueen matkailun turvallisuutta. Hanke on aloitettu vuonna 2009. Aineistoina tässä opinnäytetyössä toimivat Meri-Lapin matkailualueella käydyt turvallisuuden teematilaisuudet ja haastattelut, useat kirja- ja nettilähteet sekä työn teoriatausta. Käytimme materiaalina myös alueella tuotettua Meri-Lapin matkailustrategiaa vuosille 2011–2014. Turvallisuussuunnitelmaluonnoksen taustalla käytettiin yhdeksää puolistrukturoitua teemahaastattelua alueen eri toimijoille. Haastattelulomakkeita oli yhteensä neljä erilaista ja haastattelut toteutettiin pääosin Kemin ja Tornion alueella. Tulosten analysoinnissa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä, jonka avulla saatiin esille turvallisuuden kehittämisen painopisteet, joita opinnäytetyössä lähdettiin työstämään. Turvallisuuden nykytilan tuloksina todettiin, että Meri-Lapin matkailualueelle tarvitaan yhteistyöverkosto turvallisuuden kehittämiseksi. Riskitekijöiksi havaittiin kaupungin ja liikenteen sisältämät turvallisuuskysymykset. Opinnäytetyön tuotokseksi muodostui turvallisuussuunnitelman luonnos, joka sisältää vaihtoehtoisia ratkaisuja turvallisuuden edistämiseksi Meri-Lapin matkailualueella. Turvallisuussuunnitelman luonnos toimii työkaluna Lapin matkailun turvallisuusjärjestelmä -hankkeelle sen kehitettäessä matkailun turvallisuutta Meri-Lapin alueella. Tavoitteena on luoda itsenäisesti toimiva verkosto, joka huolehtii alueen turvallisuudesta. This thesis is about creating a regional tourism safety plan for Sea Lapland. The goals of this study were to survey the risks present in the Sea Lapland area and also to assist the area to organize co-operation between the operators. ...