Rovaniemi markkina-alueena FOREX Bankille - Niemelä, Maria (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2012)
FOREX Bank Ab on Pohjoismaiden johtava valuutanvaihtoon erikoistunut pankki. 110 konttorin verkostoa laajennetaan aktiivisesti ja uusia markkina-alueita pyritään kartoittamaan. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on lisätä tietopohjaa koskien FOREXin toiminnan laajentamista Suomessa. Työn tarkoituksena on kerätä tarvittavaa tietoa Rovaniemestä markkina-alueena sekä arvioida sen tämän hetkisiä valuutan-vaihtomarkkinoita. Tutkimuksen ongelmana on selvittää: Millaiset mahdollisuudet Rovaniemi tarjoaa valuutanvaihtokonttorin avaamiselle? Tutkimus suoritettiin kvalitatiivisella tutkimusotteella käyttäen tiedonkeruumenetelmänä henkilöhaastatteluja, jotka suoritettiin Rovaniemellä joulukuussa 2011. Haasta-teltavia oli yhteensä 15 kpl ja he edustivat FOREXin potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Tuloksista käy ilmi haastateltavien positiivinen suhtautuminen valuutanvaihtopalvelun mahdolliseen lanseeraukseen alueelle sekä kiinnostus FOREXia kohtaan. Tuloksista selviää alueella olevan kysyntää valuutanvaihtopalvelulle, mutta kesän ja talven sesonkien suuren vaihtelut ovat ongelma. Kysyntää valuutanvaihdolle on eniten joulu- ja talvisesonkina, jolloin kaupunkiin tulee suuri määrä turisteja EURO-alueen ulkopuolelta. FOREX Bank Ab (later FOREX) is a leading bank specialized in foreign exchange services in Scandinavia. The network of 110 branches is expanding constantly and new market opportunities are surveyed. The aim of this thesis is to provide the necessary information for expanding FOREX`s affairs in Finland. This thesis consists of information on Rovaniemi as a market area and current foreign exchange markets. The research problem is: What is the potential Rovaniemi has to offer for opening a FOREX branch? This thesis was conducted with a qualitative research method using personal interviews for a data collection. The interviews were held in December 2011 in Rovaniemi. All 15 interviewees were FOREX`s potential future customers or business partners. The results reveal great interest towards FOREX and a positive attitude concerning the potential launching of FOREX in the area. The results indicate that there is demand for this kind of service in the area of Rovaniemi, but the wide fluctuations between summer and winter seasons are a problem. Christmas time and the winter season form a peak in the demand when a great number of tourists from outside the euro area travel to Rovaniemi.