Omahoitopisteet Ylitorniolle - Pietikäinen, Eija (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2012)
Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää kaksi omahoitopistettä Ylitorniolle. Näiden oma-hoitopisteiden tarkoituksena on kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, se-kä kansansairauksien ennaltaehkäisy ja hoito. Kansansairauksien riskiryhmään kuuluvil-la on mahdollisuus osallistua elintapaohjaukseen Ylitornion kunnassa. Omahoitopisteet ovat osa kunnan terveyden edistämisen toimintaa. Kehittämistehtävä tehtiin toimintatutkimuksena ja siihen sisältyi asiakaskysely. Omahoi-topisteiden taustalla on sitä käyttävien asiakkaiden motivaatio itsehoitoon ja elintapa-muutoksiin. Toimintatutkimuksen taustalla ovat aikaisempien Suomessa hankkeiden kautta valmistu-neet omahoitopisteet ja niiden toiminta sekä niistä saadut kokemukset. Omahoitopisteet avattiin epävirallisesti helmikuussa ja virallisesti Ylitornion terveyskes-kuksessa 20.4.2012 ja Meltosjärven terveysasemalla 27.4.2012 The aim of this study was to create two self-care stations to the Ylitornio municipality. Purpose of these self-care stations is to benefit residents’ health and well being and to prevent and treat Finnish people’s national diseases. People in risk of getting national diseases have the opportunity to participate in lifestyle guidance in Ylitornio commune. These self-care stations are part of municipality health promotion. This development task was made as functional research and it included a customer sur-vey. The user of self-care stations are based on customers’ motivation and lifestyle changes. This action research is based on self-care stations made by earlier projects in Finland and the information and experience gained from those. These self-care stations were opened unofficially in February 2012 and the official opening was at Ylitornio health care center on 20th of April 2012 and at Meltosjärvi health care station on 27th of April 2012.