Komposiittieristimien käyttö sähkönsiirrossa - Elorinne, Marko (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2009)
Suomessa voimajohdoissa on perinteisesti käytetty posliini- tai lasieristimiä. Muualla maailmassa komposiitista valmistettuja eristimiä on käytetty jo vuosikymmenien ajan. Suomen kantaverkkoa vahvistetaan rakentamalla uusi 400 kV:n voimajohto asemavälille Keminmaa-Petäjäskoski. Voimajohto rakennetaan komposiittieristimillä. Opinnäytetyö sisältää perustietoa voimajohdoilla käytettävistä lasi- ja posliinieristimistä sekä tarkempaa tietoa komposiittieristimistä. Opinnäytetyön liitteenä on Silicosil 400 kV:n komposiittieristimien vastaanotto-, varastointi-, kuljetus- ja asennusohjeita. Lisäksi työssä on kehitelty komposiittieristimien asennusta helpottavia työmenetelmiä ja -kaluja. Työn pohjalta on tehty koulutusmateriaali komposiittieristimien kanssa työskenteleville työntekijöille. Työn tavoitteena edellä mainittujen lisäksi oli verrata eri eristinvalmistajien komposiittieristimiä toisiinsa, mutta tämä tavoite jäi saavuttamatta tiedon ja kokemusten puutteen vuoksi. Työmenetelmät sen sijaan ovat olleet käytössä Keminmaa-Petäjäskoski 400 kV:n linjan rakennustyömaalla. Kokemukset ohjeistuksesta ja työvälineistä ovat olleet erittäin positiiviset. Komposiittieristimistä saadut asennuskokemukset ovat olleet lupaavia. Komposiittieristimien keveys on helpottanut asennustöitä voimajohtotyömaalla. Tarkkoja euromääräisiä kustannusvertailuja on melkein mahdotonta tehdä, koska työtunnit vaihtelevat niin paljon maaston, ilmaston ja muiden tekijöiden seurauksena. Power line construction in Finland has traditionally used class insulators. In many other countries the usage of composite insulators is a daily routine. Eltel Networks Oy is building a power transmission line Keminmaa-Petäjäskoski 400 kV to Fingrid Oyj. The power line is being built with composite insulators. Keminmaa-Petäjäskoski is the first ever build 400 kV transmission line in Finland with composite insulators. The aim of this final year project was to examine composite insulators and familiarize Eltel Networks personnel to work with new type of insulators. This ...