"Kun minä olin muuttanut tänne, minä halusin aloittaa joku uusi elämä" – : Nuorten aikuisten maahanmuuttajien kokemuksia ja toiveita kotoutumisesta - Lohvansuu, Jenni; Luukkonen, Elina (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämä opinnäytetyö on laadullinen tutkimus nuorten aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskokemuksista. Opinnäytetyössä tutkittiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Maahanmuuttopalveluiden asiakkaiden kokemuksia omaa kotoutumistaan edistävistä ja estävistä tekijöistä. Lisäksi tutkittiin heidän toiveitaan tulevaisuuteensa liittyen sekä sitä, millä tekijöillä koettiin olevan vaikutusta tulevaisuuden muotoutumiseen. Tutkimuksen tavoitteena oli tuoda maahanmuuttajien ääni kuuluviin asiakaslähtöisten palveluiden kehittämiseksi. Opinnäytetyön aineisto kerättiin puolistrukturoitua haastattelua käyttäen. Tutkimukseen osallistui neljä satunnaisesti valikoitunutta vapaaehtoista Maahanmuuttopalveluiden asiakasta. Opinnäytetyön teoria rakentui kotoutumisen käsitteestä, kotoutumisen edistämisen lainsäädännöstä ja lainsäädäntöä Lappeenrannan seudulla toteuttavan palveluverkoston kuvauksesta. Tutkimuksen toteuttamisen ja aineiston analyysin teoreettisena taustana oli fenomenologia. Tuloksista selvisi, että kotoutumiseen vaikuttavat erityisesti kielitaitoon, koulutukseen ja työllistymiseen liittyvät kokemukset. Myös sosiaalisilla suhteilla, suomalaisella yhteiskunnalla ja nuorten aikuisten maahanmuuttajien käsityksillä itsestään ja muista on sekä kotoutumista estäviä että edistäviä vaikutuksia. Kotoutumista edistäviä tekijöitä ovat tyytyväisyys arkeen, kielen oppimisessa ja arjessa tukevat ystävät ja perheenjäsenet sekä toimiva palvelujärjestelmä. Kotoutumisen haasteita ovat etenkin yksinäisyyden kokemukset sekä vaikeus luoda sosiaalisia suhteita suomalaisten kanssa. Tulevaisuuden toiveet haastatelluilla nuorilla aikuisilla maahanmuuttajilla liittyvät opiskeluun ja työllistymiseen. Tulevaisuuden suhteen haastatelluilla on luottamusta omiin voimavaroihinsa sekä palvelujärjestelmästä saatavaan ohjaukseen. Tutkimustuloksista jatkotutkimusaiheina nousivat esimerkiksi sosiaalialan työntekijöiden ja maahanmuuttaja-asiakkaiden kotoutumiskäsityksiä vertaileva tutkimus, nuorten aikuisten maahanmuuttajien kokema yksinäisyys ja siitä selviytyminen sekä nuorten maahanmuuttajien vapaa-aika ja opiskelu- ja työelämän ulkopuoliset voimavaratekijät. The purpose of this thesis was to examine integration experiences of young adult immigrants in Lappeenranta. The study was planned in co-operation with Immigration Services Unit of the South Karelia District of Social and Health Services. The objective was to give voice to the young adult immigrants for the development of customer oriented services. This thesis is qualitative and the data was collected by interviewing four young adults. The theory basis of this thesis consists of the concept of integration, the current integration legislation in Finland and the description of immigrant services in Lappeenranta. Phenomenology was the theoretical background for implementation of this study and for data analysis. The results indicate that language skills, education and employment related experiences affect integration. Also social relationships, the Finnish society and young adult immigrant’s perceptions of themselves and of other people both prevent and promote integration. Factors promoting integration are satisfaction of everyday life, supporting relationships and a functioning service system. Challenges of integration are experiences of loneliness and the difficulty to establish social relations with the Finns. Young adult immigrant’s hopes of the future are related to studying and employment. Based on the results it is recommended to implement a comparative study of professionals' and clients' perceptions of integration. Further study is also needed of loneliness immigrants experience and of their coping methods.