Päihdetoimintamallin työkalupakki : Kuopion kaupungin nuorisopalveluille - Dahlström, Lotta; Toivola, Minna (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2012)
Kuopion kaupungin nuorisopalvelun päihdetoimintamallin alkuperäinen versio valmistui vuonna 2001, mutta malli jäi kuitenkin nuorisotalojen hyllyihin käyttämättömänä. Päihdetoimintamalli päivitettiin 2010 ja edelleen malli jäi nuorisotalojen hyllyihin. Toiminnallisen opinnäytetyömme on suunnattu Kuopion kaupungin Kasvun Oppimisen palvelualueelle /nuorisopalveluille ja lopputuloksena on, kirjallisen tuotoksen lisäksi, konkreettinen työkalupakki. Työkalupakkiin kerätään mahdollisimman paljon aineistoa ehkäisevään päihdetyöhön sekä hyviä vinkkejä, mistä tietoa voi saada lisää. Työkalupakista löytyy erilaisia päihdemateriaaleja, joita voi käyttää teema-illoissa, tapahtumissa sekä soveltaa erilaisiin nuorisotalolla sekä sen ulkopuolella tapahtuviin tilanteisiin päihdevalistuksena. Opinnäytetyössämme tuomme esille myös erilaiset päihteet ja niistä kertomisen sekä riippuvuuden, sekä millainen päihdevalistus on hyvä nuorille. Päihdevalistus on haasteellinen ja kehittyvä työnmuoto myös nuorisonohjaajien työssä. Tähän otimme päihdetietoutta netistä, kirjoista, päihdealan asiantuntijalta sekä tutustuimme erialaisiin projekteihin ja päihdevalistuskansioihin. Nuorten osuus opinnäytetyössä on suuri, tietoa ja tehtäviä etsittiin nuorten kommenttien perusteella. Opinnäytetyömme tavoitteena on saada jo olemassa oleva päihdetoimintamalli käytännön työhön mukaan, antaa tukea ja tietoa nuorisonohjaajien arkipäivän päihdevalistustyöhön. Päihdetoimintamalli toimii työmme pohjana ja malli tulee olemaan osa työkalupakkia. Opinnäytetyömme suunnanosoittajana olemme käyttäneet talotoiminnan entisiä nuoria. Haastattelimme 4 talon entistä nuorta ja kyselimme heiltä mitä ja miten he haluaisivat päihdevalistusta. Kysyimme myös Irti Huumeista ry:n Kuopion alueosaton puheenjohtajalta ja aluevastaavalta Sami Räsäseltä mikä hänen näkemyksensä on tämän hetkisestä tilanteesta. Tuolta pohjalta keräsimme tietoa ja rakensimme työkalupakin. City of Kuopio youth services introduced original narcotics abuse policy in 2001, but newer actually implemented ...