Sesonkikuosimallisto jouluksi 2012 : case: Metsola Lifestyle Oy - Pitkäjärvi, Niina (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2012)
Opinnäytetyön aiheena oli suunnitella yrityksen ja kohderyhmän toiveita vastaava joulusesongin tekstiilikuosimallisto oululaiselle Metsola Lifestyle Oy:lle. Malliston tavoitteena oli myynninedistäminen eli saada aikaan lisämyyntiä tuomalla myyntiin kesken kauden uutta ja raikasta tavaraa. Opinnäytetyö koostui tiedonhankinnasta ja produktiivisesta osuudesta. Tiedonhankinnassa käsiteltiin sesonkimalliston suunnittelua, jonka lisäksi analysoitiin markkinoilta löytyviä joulusesongin tekstiilituotteita ja niissä käytettyjä symboleita. Yrityksen kilpailijoita tutkittiin strategisten ryhmien avulla. Kohderyhmän joulusesonkitekstiilituotteisiin liittyviä toiveita ja tarpeita selvitettiin laadullisella teemahaastattelumenetelmällä. Saatu haastattelumateriaali analysoitiin sisällönanalyysimenetelmällä. Saatujen tulosten pohjalta produktiivisessa osiossa suunniteltiin konseptitasoinen kuosimallisto. Tuloksena syntyivät naivistiset joulu- ja talviaiheiset mallistot, joissa on yhteensä kolmekymmentä kuosia kirkkaissa ja puhtaissa väreissä. Talviaiheisen malliston kuosit saivat inspiraationsa arktisesta luonnosta ja väreiksi valittiin selkeän jouluiset värit. Jouluaiheinen mallisto pitää sisällään jouluaiheisia kuoseja kirkkaissa, muttei liian jouluisissa väreissä. Opinnäytetyön myötä saatiin selville, että joulusesongin vaatetekstiilikuosien värit saavat olla jouluisia. Kuvioaiheiden tulee kuitenkin olla talviaiheisia tai jouluaiheisia niin, että ne soveltuvat käytettäväksi myös muuten talvella. The goal of the thesis was to design a textile print collection to Metsola Lifestyle Oy for Christmas season 2012. The aim of the collection was to increase sales by bringing new and fresh items for sale during Christmas season. The research part of the thesis focused on how to design a seasonal collection and what kind of symbols are used in textile products on Christmas season. Rival companies were also analyzed with strategic group analysis. The design of the textile print collection was user-orientated and based on the demand of the company. As a result, two print design collections were presented: the first one with Christmas themed motifs and the second one with winter themed motifs. The company wished the colors of the collections to be bright and clean. In the winter themed collection colors were clearly Christmas like and in the Christmas themed collection colors were bright but not too much of Christmas. Colors can be Christmassy in Christmas season clothing textiles. The motifs of the print designs need to be winter or Christmas themed in a way that they can also be used during winter time.