Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu ja toteutus - Kettunen, Jaakko (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2012)
Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Tekniikan ala Koulutusohjelma Sähkötekniikka Opinnäytetyön tekijä Jaakko Kettunen Opinnäytetyön nimi Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu ja toteutus Työn laji Opinnäytetyö päiväys 23.4.2012 sivumäärä 53 + 7 liitesivua Opinnäytetyön ohjaaja DI Jaakko Etto Yritys Oulun Sähkö- ja Teletekniikka Oy Yrityksen yhteyshenkilö/valvoja Ins. Sami Alho Työn lähtökohtana oli tutustua automaattisen paloilmoitinjärjestelmän suunnitteluun ja paloilmoitinprojektin läpi viemiseen käytännössä. Työn tavoitteena oli saada käsitys paloilmoitinprojektin kokonaisvaltaisesta toteutuksesta. Työ tehtiin Oulun Sähkö- ja Teletekniikka Oy:lle ja varsinainen järjestelmän suunnittelu ja toteutus tehtiin Kalajoella sijaitsevaan kaihdintehtaaseen, joka valmistaa ikkunakaihtimia sekä hyönteisristikoita. Työ rajattiin siten, että siinä käsiteltiin Schneider Electric Finland Oy:n Esmi FX Net -paloilmoitinjärjestelmän laitteita, koska yrityksemme on Schneider Electric Finland Oy:n partneriyritys. Tämän vuoksi muiden laitevalmistajien järjestelmät jätettiin huomioimatta. Työssä käsitellään paloilmoitinprojektiin olennaisesti liittyviä asioita aina lainsäädännöstä laitteiston luovutukseen. Työssä tehtiin paloilmoitinjärjestelmälle kattavat suunnitelmat, joiden mukaan järjestelmän asennustyöt voitiin toteuttaa. Työn suunnittelu aloitettiin jo syksyllä 2009, mutta järjestelmän asennuksen aikataulu venyi useiden eri tekijöiden vuoksi. Järjestelmän asennus aloitettiin vasta vuoden 2011 joulukuussa, jolloin tämän opinnäytetyön tekeminenkin pääsi kunnolla vauhtiin. Järjestelmän asennus saatiin tehtyä ilman suurempia vastoinkäymisiä, ja laitteisto saatiin otettua käyttöön onnistuneesti. Järjestelmälle saatiin tuotettua kattava loppudokumentaatio, eli järjestelmäkansio, kansiosta tulee olemaan hyötyä laitteiston elinkaaren aikana erilaisissa käyttö-, huolto- ja vikatilanteissa. Asiasanat: paloilmoituslaitteistot, paloilmaisimet, palohälyttimet. Kemi-Tornio University of Applied Sciences, Technology Degree Programme ...