Pallas-Yllästunturin kansallispuiston yritystutkimus - Nivunkijärvi, Mirka (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Metsähallitus toteutti yritystutkimuksen 26.9. – 29.11.2011. Tutkimus oli Pal-las-Yllästunturin kansallispuiston ensimmäinen yritystutkimus. Aiempia tutkimuksia alueella on tehty viimeksi vuonna 2004 Ylläs-Aakenustunturin suojelualueella ja Pallas-Ounastunturin kansallispuiston alueella. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa tutkimusalueella toimivien yritysten toimintaa ja kansallispuiston merkitystä yrityksille sekä selvittää, onko yrityksillä kiinnostusta sitoutua kestävään luontomatkailuun ja alueelliseen yhteistyöhön. Aineisto kerättiin kyselylomakkeilla, puhelinhaastatteluilla ja henkilökohtaisilla haastatteluilla. Yritystutkimus lähetettiin 75:lle alueella toimivalle yritykselle, joista vastasi 33. Yrityksistä 28 kertoi käyttävänsä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa tai sen lähialueita liiketoiminnassaan. Yrityksistä 72 prosenttia tarjosi erilaisia ohjelmapalveluita ja majoitustoimintaa harjoittavien osuus oli 59 prosenttia. Suurin osa asiakkaista oli suomaisia, joiden osuus oli 61 prosenttia. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston aluetta käyttäneistä yrityksistä 59 pro-senttia arvioi alueen merkityksen yritystoiminnalleen melko suureksi tai erit-täin suureksi. Suosituimmat toimintamuodot alueella olivat retkeily ja lumi-kenkäkävely. Moottorikelkkailu, hiihto ja vaellukset olivat myös suosittuja ak-tiviteetteja kansallispuiston alueella tai sen ympäristössä. Metsähallituksen palveluista parhaimmiksi arvioitiin henkilökunnan yhteistyö yrittäjien kanssa. Heikoimman arvion palveluista saivat Metsähallituksen tarjoama ympäristö- ja laatujärjestelmäkoulutus, erityisryhmien palvelut ja jätehuolto. Kansallispuiston polkujen pitkospuihin toivottiin myös paljon parannusta. The business survey was carried out between 26.9. – 29.11.2011 by Metsähallitus. This research was the first one carried out of Pallas-Yllästunturi national park by Metsähallitus. The previous study has been carried out in 2004 when the area was divided into Pallas-Ounastunturi national park and Ylläs-Aakenustunturi conservation area. ...