Napapiirin liikkumisilmiön hyödyntämismahdollisuudet Rovaniemen matkailussa - Keskitalo, Essi; Schroderus, Katri (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2012)
Tutkimuksen aiheena on matkailualan yritysten ja sen tukipalveluyritysten asenneilmapiiri napapiirin liikkumisilmiön hyödyntämismahdollisuuksia kohtaan Rovaniemellä. Napapiirin liikkumisilmiötä ei ole vielä juurikaan hyödynnetty matkailussa, ja tutkimusongelmanamme oli selvittää yrittäjien kiinnostusta ilmiön hyödyntämiseen tulevaisuudessa. Halusimme tutkimuksellamme kartoittaa, hyödyntävätkö yritykset napapiiriä tai sen liikkumisilmiötä toiminnassaan, ja jos hyödyntävät, miten ja missä merkityksessä. Halusimme tietää, onko matkailualan toimijoilla tietoa napapiirin liikkumisilmiöstä ja minkälaista lisätietoa he kaipaisivat ilmiöstä. Tutkimuksemme tietoperustana on napapiirin maantieteellinen, tähtitieteellinen, historiallinen ja matkailullinen tausta. Avaamme vetovoimatekijä-, nähtävyys- ja matkakohdekäsitteet sekä kerromme matkailun kehittämisestä. Tutkimus on määrällinen, ja tutkimusmenetelmänä oli sähköpostikysely, joka lähetettiin Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n jäsenyrityksille syksyllä 2011. Kyselyn pienen vastausprosentin takia tulokset eivät ole yleistettävissä. Vastaajayrittäjistä enemmistö oli joko negatiivisella tai neutraalilla kannalla napapiirin liikkumisilmiön hyödyntämistä kohtaan. Vain kaksi yritystä ilmoitti olevansa kiinnostunut hyödyntämään ilmiötä tulevaisuudessa. Ainoastaan yksi vastaajayritys ilmoitti hyödyntävänsä napapiirin liikkumisilmiötä toiminnassaan. Johtopäätöksinä esitämme, että abstrakti ilmiö pitäisi jollain tavalla konkretisoida matkailijoille, joko fiktion tai faktan avulla. Tarinallisuuden avulla napapiirin liikkumisilmiöstä voisi mahdollisesti luoda ainutlaatuisia matkailutuotteita. Napapiirin liikkumisilmiön hyödyntäminen edellyttäisi jatkotutkimuksia esimerkiksi matkailijoiden ja matkailualan kehittäjien kiinnostuksesta ilmiötä kohtaan. The subject of the thesis is the perception of the tourism entrepreneurs and stake-holders of the possibility to develope and productise the movement of the Arctic Circle in Rovaniemi. The phenomenon has hardly been used for ...